„Jokių vaistų nereikia žmogui, kuris atidžiai laikosi mitybos gairių. Bet tam kas nesilaiko dietos principų, nepadės net šimtai vaistų.” – posakis Ajurvedos medicinoje
Kodėl virškinimas yra svarbus?
Virškinimas yra svarbus, nes mūsų organizmui reikia maistinių medžiagų gaunamų iš maisto ir gėrimų, kad jis tinkamai veiktų ir išliktų sveikas. Tai baltymai, riebalai, angliavandeniai, vitaminai, mineralai ir vanduo. Virškinimo sistema skaido maistines medžiagas į pakankamai mažas dalis, kad organizmas galėtų įsisavinti ir panaudoti energijai, augimui ir ląstelių atstatymui. Virškinimo sistema daro daug daugiau nei tik apdoroja maistines medžiagas. Mūsų virškinimo traktas bendrauja su likusiu mūsų kūnu, o žarnyno sveikata turi didžiulį poveikį mūsų bendrai savijautai! Didžioji dalis serotonino, hormono, reguliuojančio tokius dalykus kaip nuotaika ir miegas, gaminama žarnyne. Taigi, svarbu palaikyti sveiką virškinimo sistemą, jei norite jaustis laimingi, energingi ir gerai pailsėję.
Anot senovės medicinų, kaip Ajurveda ir Tradicinė kiniečių medicina, stiprus virškinimas yra geros sveikatos raktas.
Pagal Ayurvedą esant netinkamam virškinimui organizme kaupiasi toksinai ir tai yra pagrindinė daugelio ligų priežastis. Ajurvedoje sakoma, kad mūsų skrandis, mūsų virškinimo sistema yra mūsų kūno šaknis. Jei šaknis stipri, viskas tvarkoje. Jei mūsų virškinimas nesubalansuotas, gali išsivystyti ligos. Ajurvedoje organizmo funkcijas sudėliojo į tris pagrindinius gyvybinius principus – došas, Vata-Pitta-Kapcha. Kiekvienas turi visas tris došas savo kūne, tačiau viena vyrauja. Tik keli žmonės turi dvi vyraujančias došas. Jei visos došos yra daugmaž subalansuotos, tada nėra problemų. Tačiau kai doša išeina iš pusiausvyros, tai gali sukelti sveikatos problemų. Vata doša yra atsakinga už kraujotaką ir pašalinimą, ji kontroliuoja nervų sistemą. Kapha dosha suteikia struktūrinį vientisumą. Ji veikia kaip cementuojantis agentas, suteikiantis jūsų kūnui svorį, masę ir stabilumą. Pitta yra atsakinga už virškinimą ir kūno energiją. Taigi Pitta dosha yra susijusi su agni arba virškinimo ugnimi, o agni yra geros sveikatos vartų sargas. Netinkamas virškinimas organizme sukuria toksinus.
Pagal Tradicinę kiniečių mediciną, suvartotą maistą iš pradžių apdoroja skrandžio organų- meridianas, kur maistas „brandinamas“ arba suskaidomas į naudingus ir atliekų komponentus. Iš jų naudingos dalys nukreipiamos aukštyn į blužnies organų-meridianų sistemą, kur jos paverčiamos maistinėmis medžiagomis, energija (Qi), krauju ir skysčiais, kurių reikia organizmui. Tuo tarpu atliekos nukreipiamos žemyn į plonąją žarną ir galiausiai į storąją žarną, kad pasišalintų iš mūsų organižmo. Paskutinėje virškinimo proceso dalyje plonosios žarnos organų-meridianų sistema tęsia skrandyje pradėto maisto skaidymą ir visas naudingas medžiagas nukreipia į blužnį transformuoti ir paskirstyti, o atliekas į storąją žarną, kad pasišalintų. Jei šių organų meridianai nėra subalansuoti, gali atsirasti žarnyno problemų bei kiti sveikatos sutrikimai.
Kaip rašo Elizabeth Rajan, M.D – “Virškinimo laikas skirtingiems asmenims ir vyrams bei moterims skiriasi. Pavalgius, praeina maždaug nuo šešių iki aštuonių valandų, kol maistas keliauja pro skrandį ir plonąją žarną. Tada maistas patenka į storąją žarną, tolimesniam virškinamui, kur absorbuojamas vanduo ir galiausiai pašalinamas nesuvirškintas maistas. Maistui pereiti per visą gaubtinę žarną reikia maždaug 36 valandų. Apibendrinant, visas procesas – nuo maisto nurijimo iki to momento, kai jis palieka kūną išmatomis – trunka nuo dviejų iki penkių dienų, priklausomai nuo žmogaus.”
Atrodo viskas paprasta ir aišku. Mūsų organizmas žino kaip elgtis. Visos medicinos, senosios ir šiuolaikinė labai aiškiai apibūdina, kaip ir ką mūsų organizmas veikia.
Tai kodėl labai daug žmonių kovoja su virškinimo problemomis?
Greičiausiai visi žinome atsakymą – neteisingi mūsų mitybos įpročiai trikdo visą procesą.
Kadangi stiprus virškinimas yra mūsų sveikatos pagrindas, tai mes turėtume tuo ir užsiimti iš pagrindų. Priminsime paprastas tiesas, kur ir kaip reikėtų pradėti:
1. Kasdien gerkite vandens. Vengti gerti šaltą vandenį, nes tai slopiną virškinimą.
2. Rinkitės sezoninį maistą. Patartina valgyti šarminį, šviežiai pagamintą maistą. Jis bus greičiau įsisavinamas ir gausite daugiau maistingų medžiagų.
3. Valgykite reguliariai, bet ne per dažnai, 3-4 kartus per dieną. Tarp dviejų valgymų turi būti bent 4 valandų pertrauka (išimtys yra vaikai, seni ir sergantys žmonės). Kasdien valgykite tuo pačiu dienos metu pusryčius, pietus ir vakarienę. Valgykite lėtai.
4. Valgykite tinkamą maistą tinkamu laiku. Dienos viduryje valgykite gausiau ir sunkiau virškinamą maistą, o vakare – lengvesnį, lengvai virškinamą maistą. Prieš miegą valgykite mažiausiai prieš 3 val.
5. Nepersivalgykite. „Reikėtų pusę skrandžio užpildyti maistu ir ketvirtadalį palikite vandeniui ir ketvirtadalį oro judėjimui.” – Ayurvedos posakis
6. Reguliariai mankštinkitės.
7. Pagardinkite maistą prieskoniais, kad skatintų virškinimą.
Mes tikime, kad maistas yra vaistas. Taigi siūlome keletą būdų kaip pagerinti virškinimą.
Paprasčiausias ir naturaliausias būdas naudoti tūkstantmečiais patikrintus prieskonius:
Imbieras
Ožragė
Kardamonas
Ciberžolė
Gvazdikėlis
Cinamonas
Amla (Indijos agrastas)
Kalendra
Kuminas
Pankolis
Šviežias Imbieras
Imbiero šaknis yra vienas iš sveikiausių maisto produktų. Dėl daugybės jame esančių eterinių aliejų jis ne tik nuostabaus bei intensyvaus skonio, bet labai naudingas mūsų organizmui. Šviežias imbieras turi apetitą keliantį poveikį, padeda pasišalinti toksinams, padidindama cirkuliaciją organizme, padeda nuo pykinimo ir yra lengva vidurius laisvinantis priemonė.
Šviežias imbieras virškinimui pagerinti:
1. Supjaustykite šviežią imbierą, pšlakstykite citrinos sultimis ir valgykite su žiupsneliu Himalajų druskos. Tai, kaip teigiama, padeda įsisavinti maistines medžiagas.
2. Labai smulkiai (iki košelės konsistencijos) sutarkuoti šviežio imbiero 1 arbatinį šaukštelį, pridėti žiupsnelį Himalajų druskos ir lašelį aliejaus, suvalgyti 10-15 min. prieš pietus. Tai skatina virškinimą.
Džiovintas Imbieras
Padeda virškinimui, gerina apetitą, malšina skrandžio sutrikimus, palaiko sąnarių ir kvėpavimo sistemos sveikatą. Džiovinti imbiero milteliai naudojami kaip prieskonis gaminant maistą. Jis taip pat puikiai dera su kitais prieskoniais, tokiais kaip ciberžolė, kajenas, kmynai, kalendra, pankolis ir cinamonas. Džiovinto imbiero milteliai naudojami padažams, kariams, marinatams, troškiniams ir kt. Džiovinto imbiero milteliai taip pat naudojami arbatai ruošti.
Pastaba. Imbieras yra saugu vartoti, tačiau nepatariama vartoti didesnes 5 gramų dozes per dieną. Nepatariama dažnai vartoti džiovinto imbiero vasaros metu.
Vaistinės ožragė sėklos
Vaistinė ožragė ilgą laiką žinoma Ajurvedos ir Tradicinėje kiniečių medicinoje ir naudojama virškinimo gerinimui ir kaip bendras tonikas medžiagų apykaitai ir sveikatai gerinti.
Ožragės sėklos arbata:
1 arbatinį šaukštelį ožragės sėklų pamerkite į puodelį karšto vandens 5-10 minučių.
Dėl šildančios prigimties ir kartaus skonio ši sėkla puikiai žadina apetitą ir padeda virškinti, nes stiprina centrinę virškinimo “ugnį”. Išgėrus arbatą sėklos gali būti suvalgomos, taip ožragė gali apsaugti organizmą nuo cholesterolio įsisavinimo.
Kardamonas
Taigi, kam tinka kardamonas? Šildantis ir detoksikuojantis kardamono poveikis padeda sumažinti toksinų kaupimąsi organizme.
Tyrimais įrodyta, kad kardamonas mažina virškinimo sutrikimus, dujų susidarymą ir pilvo pūtimą, skatindamas virškinimo fermentų sekreciją.
Artimuosiuose Rytuose kava dažnai verdama su kardamonu, ne tik siekiant kompensuoti neigiamą rūgštinės kavos poveikį, kardamonas taip pat suteikia kavai gerą skonį.
Pilvo pūtimui, apsinuodijimas maistu:
Kardamono milteliai, Himalajų druska ir Imbiero milteliai – imti vienodą kiekį kiekvieno, sumaišyti. Vartoti 1-2 gramus du kartus per dieną užgeriant šiltu vandeniu. Tai sumažins dujų išsiskirymą, pilvo pūtimą bei padės apsinuodijus maistu.
Ciberžolė
Gyva auksinė ciberžolės šaknis buvo naudojama šimtmečius visoje Azijoje, siekiant palaikyti viso kūno sveikatą. Jis turi ypatingą giminingumą kraujui, todėl gali perduoti savo galingą naudą sveikatai įvairioms sistemoms ir funkcijoms visame kūne. Manoma, kad ciberžolė yra labiausiai žinomas ir ištirtas augalas pasaulyje.
Įrodyta, kad ciberžolė veiksminga gydant kai kurias intensyviausias šiandienos pasaulį kamuojančias ligas, įskaitant: artritą, vėžį, Alzheimerio ligą, diabetą, išsėtinę sklerozę, aterosklerozę, ŽIV/AIDS, lytiškai plintančias ligas (hepatitą-C, genitalijų herpesą), dirglumą.
Žarnyno sindromas, nevirškinimas, uždegimas, spuogai, šlapimo takų infekcijos, inkstų infekcijos, tulžies akmenligė, anemija, hemorojus, kepenų liga, edema, bronchitas, peršalimas, galvos skausmai, konjunktyvitas, karščiavimas, apsinuodijimas maistu. Prasta kraujotaka ir pilvo skausmas. Ciberžolė padeda subalansuoti moterų reprodukcinę ir laktacijos sistemas, o vyrams – valo ir gerina spermos sveikatą. Ji vartojamas išorinėms opoms, kurios nereaguoja į kitus gydymo būdus. Dėl daugybės medicininių tikslų ir universalumo ciberžolė yra viena iš svarbiausių naturalių priemonių kiekvienuose namuose.
Pusės arbatinio šaukštelio maltos ciberžolės paprastai pakanka pagardinti pupelių patiekalus, ryžių ar grūdus patiekalus, sriubas, troškinius, padažus, marinatus ir sūrymus.
Jei naudosite šviežios ciberžolės šaknį sutarkuokite arba smulkiai supjaustykite
Dėmesio. Vartojant ilgą laiką didelėmis dozemis, tiek sausa, tiek šviežia ciberžolė gali sukelti virškinimo trakto sutrikimus, tokius kaip pilvo pūtimą, dujų susidarymą ir diskomfortą skrandyje. Ciberžolė turi kraują skystinančių savybių, todėl gali padidinti kraujavimo riziką kai vartojama kartu su kraują skystinančiais vaistais.
Ciberžolės arbata:
Jei peršalote, būtinai pasiruoškite ciberžolės arbatos puodeį. Puodelyje išmaišykite ½ ar 1 arb.š. maltos ciberžolės, įberkite žiupsnelį maltų juodųjų pipirų. Įpilkite 1 puodelį verdančio vandens. Ciberžolė yra tirpi riebaluose, todėl pridėjus sveikų riebalų šaltinių (kaip kokosų aliejaus, ghi) padeda absorbuotis į kraują.
Pasaldinti galite pagal skonį įdedant klevų syrupo arba medaus (medus tai pat padeda ciberžolei absorbuotis mūsų organizme).
Gvazdikėliai
Gvazdikėlis, dažniausiai žinomas dėl savo naudojimo kaip prieskonių gaminant maistą ir dėl jo buvimo žolelių arbatose. Tačiau šis aromatingas, kvapnus prieskonis turi daug gydomojo potencialo ir buvo tradiciškai naudojamas tūkstančius metų vidurių pūtimui, skrandžio dirglumui, pykinimą, karščiavimą, infekcijas, gydant kosulį. Gvazdikėliai gerina virškinimą, skatindami fermentų sekreciją ir didina virškinimo motoriką. Taip pat padeda kovoti su blogu burnos kvapu. Gvazdikėliai dera su ciberžole, cinamonu, kuminu bei kalendra.
Gvazdikėliai puikiai papildo chai arbatos prieskonių mišinį, tinka moliūgų pyragui, karštiems gėrimams, gardina pikantiškus ryžių patiekalus, padažus, desertus.
Cinamonas
Cinamonas naudojamas įvairiais būdais, siekiant subalansuoti virškinimą ir nuraminti skrandį. Cinamonas stiprina virškinimą ir tuo pačiu padeda detoksikuoti virškinimo traktą, gerina absorbciją ir padeda palaikyti sveiką cukraus kiekį kraujyje.
Kad šiek tiek pagerintumėte virškinimą, ryžius ir daržoves galite pabarstyti malto cinamono milteliais, derinant juos su kitais prieskoniais, tokiais kaip imbieras, gvazdikėliai, juodieji pipirai, šafranas ir muskato riešutas.
Šiltus gėrimus papuoškite cinamonu. Cinamonas gerai dera su alternatyviais pieno gėrimais, tokiais kaip migdolų pienas, anakardžių arba kokosų pienas.
Pridėkite cinamono kaip prieskonį į mėgstamus patiekalus: desertus, bandeles, arbatą, karį ar pomidorų patiekalus. Patiekalai įgaus nepakartojamą šilumą, kai pridėsite cinamono. Cinamonas taip pat sukurs šventinę nuotaiką Kalėdų metu.
Amla
Didelę natūralių antioksidantų ir vitamino C koncentraciją turinti amla yra galingas sąjungininkas imuninei sistemai stiprinti, maitinti audinius ir švelniai šalinti toksinus.
Šio mažo žalio vaisiaus nuostabios gydomosios savybės apima visą fiziologiją, nuo galvos iki kojų, nuo žarnyno iki smegenų, nuo odos iki dantų ir plaukų – ir ne tik!
Kadangi amla turi penkis iš šešių skonių, kuriems trūksta tik sūraus skonio, ji pagerina virškinimą, gerina apetitą ir uždega virškinimo ugnį, padeda pasisavinti maistines medžiagas.
Amla miltelių dienos dozė yra 3-6 gramai, geriama su šiltu vandeniu.
Kalendros sėklos
Istoriškai ir tradiciškai kalendra buvo naudojama virškinimo trakto diskomfortui palengvinti.
Ajurvedoje naudojama kaip vaistinis augalas. Energetiškai, Ajurvedos terminais kalbant, kalendra laikoma ir šildančia, ir vėsinančia žole, priklausomai nuo naudojamos augalo dalies. Teigiama, kad lapai vėsina ir iš jų galima pagaminti sultis arba kompresą, naudojamą švelniam odos dirginimui palengvinti, taip pat effektyviai pašalina toksinus iš mūsų organizmo, netgi sunkiuosius metalus. Sėklos turi šildančių savybių, o tai gali padėti virškinimui, pasisavinti maistines medžiagas ir padėti pašalinti toksinus.
Kumino sėklos
Kumino sėklos (Cuminum cyminum) yra viena geriausių prieskonių, palaikančių sveiką virškinimą. Indijoje, jo sanskrito pavadinimas pažodžiui reiškia „skatina virškinimą“. Kuminas ne tik suteikia maistui skonį, bet ir skatina virškinimo ugnį, skatina sveiką pasisavinimą ir pašalina toksinus iš virškinimo trakto. Sėklos taip pat dažnai kramtomos po valgio, pagerinti virškinimą ir pašalinti maisto kvapą.
Paruošimas:
Sėklas lengvai paskrudinti ant keptuvės, kol pakeis spalvą ir pradės skleisti malonų aromatą. Ataušinti ir sumalti. Galima pagardinti sriubas, lęšių patiekalus, humusą, daržovių užtepėles.
Pankolių sėklos
Pankolis yra labai naudingas virškinimui. Jis veikia kaip bendras tonikas virškinimo sistemai ir ypač tinka stiprinti virškinimo ugnį. Indijoje po valgio įprasta pakramtyti keletą pankolių sėklų, padedančių virškinti ir atgaivinti burnos kvapą.
Kumino sėklų, kalendros sėklų ir pankolių sėklų arbata:
Paimkite po 0,5 arbatinį šaukštelį kumino sėklų, kalendros sėklų ir pankolių sėklų.
Galima šiek tiek patraiškyti sėklas, ir pamirkykite 1 L šilto vandens bent vieną valandą.
Tada užvirinkite vandenį su šiais trimis ingredientais ir virkite ant mažos ugnies 10-15 minučių (priklausomai kokio stiprumo norite). Nepamirškite uždengti puodo. Leiskite atvėsti 5–10 minučių.
Ši arbata gali padėti numesti svorio, atsikratyti dujų ir kitų pilvo problemų. Visi trys šioje arbatoje esantys ingredientai yra riebalų degintojai, todėl ši arbata taip pat mažina riebalų kaupimąsi organizme. Taip pat naudinga gerinant medžiagų apykaitą organizme, koreguoja kepenų funkcijas ir padidina tulžies sekreciją, kuri skatina tinkamą riebalų apykaitą. Arbata ramina protą ir atpalaiduoja nervų sistemą. Šis poveikis pastebimas dėl šioje arbatoje esančių kalendrų ir pankolių sėklų. Galima naudoti kūdikiams, kenčiantiems nuo dujų, pilvo dieglių ir rūgštingumo, nes sumažina rūgščių kiekį skrandyje ir apsaugo nuo pieno atpylimo. Arbatoje esantys ingredientai veikia kaip antacidiniai vaistai ir mažina rūgščių perteklių skrandyje. Žmonės, kenčiantys nuo šių problemų, gali gerti šią arbatą kiekvieną dieną. Arbata turi valomąjį poveikį organizmui. Šią priemonę galite naudoti gaubtinės žarnos valymui. Arbatoje esantis kuminas padeda geriau įsisavinti organizme svarbiausias maistines medžiagas. Arbata gali padėti pilvo spazmams menstruacijų metu palengvinti. Tačiau kuminas taip pat skatina menstruacijas, todėl jo negalima vartoti esant gausiam kraujavimui.
Pastaba. Nėštumo metu turėtumėte to vengti, nes pankolių sėklos gali būti susijusios su gimdos susitraukimų stimuliavimu.
Šaltiniai
https://www.webmd.com
https://www.ncbi.nlm.nih.gov
https://www.banyanbotanicals.com
Čia pateikta informacija negali būti interpretuojama kaip gydymo ar kitokio pobūdžio sveikatos klausimų sprendimo rekomendacija. Raginame sprendimus, susijusius su asmenine sveikata, priimti asmeniškai, įvertinus įvairius informacijos šaltinius.