Ingredientai
5–8 vanilės ankštys (daugiau, jei norite stipresnio ekstrakto);
240 ml alkoholio (1 puodelis) 45 – 80 laipsnių stiprumo alkoholio, pvz., degtinės, brendžio arba romo (dažniausiai naudojama degtinė dėl neutralios skonio).
Instrukcijos
Aštriu peiliu išilgai perpjaukite vanilės ankštis, kad atsidengtų sėklos viduje. Taip pat galite supjaustyti ankštis į mažesnius gabalėlius, kad ekstrakcija būtų greitesnė.
Įdėkite perpjautas arba supjaustytas vanilės ankštis į švarų stiklinį indą arba butelį. Rekomenduojama naudoti indą su sandariu dangteliu, stiklainį ar butelį.
Įpilkite alkoholį (degtinę, brendį ar romą) ant ankščių stiklainyje, kad jos būtų visiškai panardintos.
Sandariai uždarykite stiklainį ir gerai suplakite. Pažymėkite datą ant stiklainio, kad žinotumėte, kada prasidėjo ekstrakcijos procesas.
Laikykite stiklainį vėsioje, tamsioje vietoje bent 2 mėnesiams. Kartą per savaitę suplakite stiklainį. Norėdami gauti stipresnį vanilės ekstraktą, galite jį laikyti 6-12 mėnesių.
Pasibaigus norimam ištraukimo laikui, galite perkošti ekstraktą per smulkų sietelį arba marlę, kad pašalintumėte vanilės ankščių gabalėlius ir sėklas. Tačiau daugelis palieka ankštis butelyje, kad jos ir toliau suteiktų skonį.