Ožragė Trigonella foenum graecum, priklauso Fabaceae šeimai. Tai vienas iš labiausiai paplitusių indiškų prieskonių, ypač pripažintų dėl savo kulinarinių, gydomųjų ir aromatinių savybių. Ožragė (fenugreek arba methi) yra pripažinta dėl savo sveikatą gerinančių savybių, kaip pavyzdžiui priešuždegiminis. Vaistinės ožragės gelio formavimosi savybė gali padėti apsisaugoti nuo opų atsiradimo.
Vaistinė ožragė ilgą laiką žinoma Ajurvedos ir Tradicinėje kiniečių medicinoje ir buvo naudojama daugeliui indikacijų, įskaitant virškinimui skatinti ir kaip bendras tonikas medžiagų apykaitai ir sveikatai gerinti.
Ajurvedoje ožragė naudojama virškinimui gerinti, šalinimui palaikyti ir skrandžiui nuraminti. Jos šildančios savybės buvo naudojamos siekiant subalansuoti drėgmę plaučiuose. Kai kurie tyrimai patvirtina, kad galimas naudojamas kaip natūrali laktacijos priemonė, o senovėje jis buvo skiriamas kaip afrodiziakas. Ožragės netgi buvo dedamos į kompresus, kad padėtų nuraminti skaudančius, sustingusius ar patinusius sąnarius. Atlikta daug klinikinių tyrimų, susijusių su ožragės gebėjimu sumažinti cholesterolio perteklių ir pagerinti cukraus kiekį kraujyje diabetu sergantiems pacientams.
Dėmesio
Nevartokite dideliais kiekiais ilgą laikotarpį jei turite sveikatos problemų arba vartojate vaistus. Kartais gali pasireikšti virškinimo problemos – pykinimas, viduriavimas, pilvo pūtimas bei galimos alerginės reakcijos.
Nepatartina nėščiosioms.
Vartojimas
Vaistinės ožragės sėklos naudojamos tiek sveikos, tiek sumaltos. Vaistinė ožragė puikiai dera su kitais prieskoniais, tokiais kaip kumino sėklos, kalendros sėklos, pankolio sėklos, imbieras.
Sumalti ožragės sėklas į miltelius ir naudoti daržovių, ankštinių patiekaluose ir užkandžiams ruošti. Pasižymi kartoku skoniu, tad labai svarbu ožragės sėklų neperkaitinti ir į patiekalus dėti gaminimo pabaigoje. Sakoma, kad jų saldokas aromatas ir skonis primena klevų sirupą, karamelės ir šieno derinį.
Ožragės sėklas galima daiginti ir naudoti salotoms.
Pasigaminkite virškinimą skatinančią arbatą:
1 -1,5 arb. š. ožragės sėklų/miltelių pamerkti nakčiai į 2/3 puodelio šalto ar šilto vandens. Vartoti ryte prieš valgį, prieš vartojant papildyti gėrimą šiltu vandeniu (negerti šalto gėrimo ryte ant tuščio skrandžio).
Sėklas ar miltelius suvalgyti (prieš valgant sutrinti į pastą arba tiesiog gerai sukramtyti) užgeriant vandeniu, kuriame sėklos buvo mirkomos. Ayurvedos medicina teigia, kad taip ožragė gali padėti pagerinti virškinimą ir apsaugoti organizmą nuo cholesterolio įsisavinimo.
Po 2-3 mėnesių reguliaraus vartojimo yra idealu padaryti 1-2 savaičių pertrauką, kad kūnas galėtų pailsėti. Pradėkite nuo mažesnės dozės ir palaipsniui galite didinti.
Turintiems sveikatos nusiskundimų vartoti ne ilgiau nei 4-6 savaites.
Dėl šildančios prigimties ir kartaus skonio ši sėkla puikiai žadina apetitą ir padeda virškinti, nes stiprina centrinę virškinimo “ugnį”.
Šaltiniai:
https://www.sciencedirect.com
https://www.banyanbotanicals.com
https://www.easyayurveda.com
PASTABA. Čia pateikta informacija negali būti interpretuojama kaip gydymo ar kitokio pobūdžio sveikatos klausimų sprendimo rekomendacija. Raginame sprendimus, susijusius su asmenine sveikata, priimti asmeniškai, įvertinus įvairius informacijos šaltinius.