Ekologiškos kakavos pupelės (Criollo, Trinitario ir Forastero mišinys)
Kakavos pupelės yra pagrindinė žaliava šokolado gamybai. Kakavos pupelės, kaip „supermaistas“, yra gausios antioksidantų ir kitų maistingų medžiagų. Jose yra daugiau antioksidantų nei raudonajame vyne ir tris kartus daugiau nei žaliojoje arbatoje, taip pat gausu mineralų. Rankomis surenkamos ankštys, žaliavos pupelės valomos natūraliu vandeniu ir atrenkamos pagal aukščiausią kokybę. Gamybos procesas visiškai išsaugo pupelių maistinę vertę be jokių priedų.
Šios pupelės, kilusios iš Amazonės atogrąžų miškų, yra pagrindinis šokolado gamybos ingredientas ir randa savo vietą įvairiuose delikatesuose, įskaitant tradicinį meksikietišką gėrimą tejate. Tačiau jų vertė neapsiriboja vien malonumu smaližiams. Šios kuklios pupelės siūlo daugybę privalumų ir platų panaudojimo spektrą, apimantį ne tik kulinarinius, bet ir medicininius ir net apeiginius tikslus.
Ceremoninis ir kultūrinis naudojimas – kai kuriose kultūrose kakava buvo naudojama religinėse ceremonijose ir ritualuose bei tradicinėse gydymo praktikose. Kakavmedis buvo laikomas šventu augalu.
Kakavos pupelės yra antioksidantų, ypač flavonoidų. Šie junginiai padeda kovoti su laisvaisiais radikalais organizme, mažina oksidacinį stresą ir lėtinių ligų, tokių kaip širdies ligos ir vėžys, riziką. Įrodyta, kad kakavoje esantys flavonoidai gali apsaugoti nuo neurodegeneracinių ligų, tokių kaip Alzheimerio liga. Taip pat kakavoje esantys flavanoliai gali pagerinti kraujotaką, sumažinti kraujospūdį ir netgi sumažinti insulto riziką.
Kakavoje yra serotonino pirmtakų ir feniletilamino, kurie gali turėti nuotaiką pakeliantį poveikį. Tai dažnai siejama su meilės, laimės ir atsipalaidavimo jausmu.
Reguliarus kakavos vartojimas pagerina širdies ir kraujagyslių sistemos būklę.
Kakava yra geras pagrindinių mineralų, tokių kaip magnis, geležis ir kalis, šaltinis. Ypač magnis vaidina lemiamą vaidmenį raumenų ir nervų funkcijoms, kaulų sveikatai ir energijos palaikymui.
Gali pasirodyti keista, bet kakava gali būti naudingas svorio valdymo sąjungininkas. Joje yra palyginti mažai cukraus ir ji gali padėti patenkinti šokolado potraukį be papildomų kalorijų.
Dėmesio
Kakavos pupelėse natūraliai yra kofeino, kuris, vartojant per daug, gali sukelti nerimą, nemigą.
Kai kuriems žmonėms dėl didelio skaidulų kiekio vartojant daug kakavos gali atsirasti virškinimo diskomfortas, pvz., pilvo pūtimas ar viduriavimas.
Retai, tačiau žmonės gali būti alergiški kakavai, patirti tokius simptomus kaip odos bėrimas ar niežulys.
Kakavos pupelių naudojimas
Žinoma, kad kakavos pupelės naudojamos šokolado gamyboje. Pupelės nuimamos, fermentuojamos, džiovinamos, skrudinamos ir sumalamos, kad susidarytų kakavos masė, kakavos sviestas ir kakavos milteliai, kurie yra šokolado gaminių statybinė medžiaga.
Kakavos pupelės yra traškios ir minkštos tuo pačiu metu, todėl jas galima tiesiog kramtyti. Taip pat jas galima susmulkinti arba sumalti, kad gautųsi milteliai, kuriuos būtų galima naudoti gaminant kulinarinius gaminius. Skrudintos kakavos pupelės yra mažiau karčios.
Iš kakavos pupelių galima pagaminti kakavos miltelius, iš kurių gaminama karšta kakava ir įvairūs šokolado skonio gėrimai.
Kepant galima naudoti ne tik kakavos gabalėlius bet kakavos miltelius, kad sausainiams ar pyragams būtų suteiktas sodrus šokolado skonis.
Rekomenduojama norma 10-15 g per dieną.
Ekologiškos kakavos pupelės yra sertifikuotos Soil Association organizacijos – GB-ORG-05.
Šaltiniai
https://www.onegreenplanet.org
https://www.webmd.com
PASTABA. Čia pateikta informacija negali būti interpretuojama kaip gydymo ar kitokio pobūdžio sveikatos klausimų sprendimo rekomendacija. Raginame sprendimus, susijusius su asmenine sveikata, priimti asmeniškai, įvertinus įvairius informacijos šaltinius.