Kadagio uogos garsėja savo išskirtiniu skoniu ir galima nauda sveikatai. Jos yra turtingos antioksidantais, kurie padeda kovoti su oksidaciniu stresu, galimai mažindami lėtinių ligų riziką. Jų priešuždegiminės savybės gali būti naudingos tokioms būklėms kaip artritas, o jų tradicinis vartojimas skatinant virškinimą, taip pat gali padėti mažinti dujų susidarymą. Kadagio uogos taip pat pasižymi antimikrobinėmis savybėmis, kurios yra naudingos kovojant su tam tikromis infekcijomis, ir jų diuretinis pobūdis padeda detoksikuoti organizmą.
Tačiau reikėtų būti atidiems naudojant kadagio uogas dideliais kiekiais. Vartojant maistui saikingi jų kiekiai paprastai yra saugūs.
Jų stiprios diuretinės savybės gali būti problematiškos žmonėms, turintiems inkstų problemų.
Jos gali sukelti alergines reakcijas kai kuriems žmonėms.
Nėščioms moterims reikėtų jų vengti dėl potencialių rizikų.
Taip pat asmenims, kurie turi sveikatos problemų ar vartoja vaistus.
Europos virtuvėje kadagio uogas naudojamos marinatams, dedama į rauginimo mišinius, padažams aromatizuoti arba kaip pagrindinė džino sudedamoji dalis.
Džiovinti kadagio vaisiai naudojami daržovių, ypač pupelių patiekalams gardinti.
Kadagių uogos dažnai naudojamos Skandinavijos, Prancūzijos, Vokietijos virtuvėse. Naudojant kartu su česnakais ir prieskoniniais augalais (mairūnais, rozmarinais, čiobreliais), suteikia patiekalams specifinį skonį.
PASTABA. Čia pateikta informacija negali būti interpretuojama kaip gydymo ar kitokio pobūdžio sveikatos klausimų sprendimo rekomendacija.
Raginame sprendimus, susijusius su asmenine sveikata, priimti asmeniškai, įvertinus įvairius informacijos šaltinius.