Čija sėklų ypatybės:
Čija (Salvia hispanica, Chia) sėklos turi daug daugiau maistingų medžiagų nei dauguma vaisių, daržovių, sėklų ir grūdų. Čijos skonis yra neutralus, tad gali būti panaudota daugelyje patiekalų. Čija skaidulos padeda gerinti virškinimą, jos gali padėti žmonėms ilgiau jaustis sotesniems. Dėl to daug skaidulų turintis maistas gali būti naudingas tiems, kurie bando valdyti svorį.
- Suteikia energijos ir ištvermės.
- Čija yra lengvai virškinama – jos nebūtina sumalti ar mirkyti.
- Čija sugeria 9-12 kartų daugiau vandens nei pati sveria. Tai užtrunka vos 10 minučių. Tad suvalgius mirkytų čijos sėklų, organizmas kurį laiką bus prisotintas vandens. Išmirkusios vandenyje šios sėklos panašios į permatomus drebučius su tamsiu taškeliu centre.
- Čija sėklos – tai nuostabi žarnyno šluota, kuri išvalo susisenėjusias atliekas iš virškinamojo trakto.
- Puikus pasirinkimas norintiems sulieknėti, nes skatina metabolizmą.
- Galimai padeda sumažinti cholesterolio kiekį organizme.
- Profilaktinė priemonė prieš įvairias vaikiškas ligas.
- Puiki profilaktinė priemonė senėjimo procesus.
- Puiki profilaktinė priemonė prieš plaučių vėžį.
- Chia sėklų gebėjimas absorbuoti ir išlaikyti vandenį padeda prailginti ir išlaikyti hidrataciją visame organizme, ypač fizinio aktyvumo metu. Šios savybės dėka yra užtikrinamas normalus elektrolitų pasiskirstymas ir perėjimas per ląstelių membranas.
Šias sėklas galima vartoti kūdikiams nuo 6 mėnesių amžiaus. Jas galima dėti į ivairias košes, jogurtus, salotas, kokteilius ar tiesiog išmirkyti vandenyje, ar kitame mėgiamame gėrime.
Per dieną, suaugusiam žmogui, galima suvartoti iki 3 šaukštelių sėklų.
PASTABA. Čia pateikta informacija negali būti interpretuojama kaip gydymo ar kitokio pobūdžio sveikatos klausimų sprendimo rekomendacija. Raginame sprendimus, susijusius su asmenine sveikata, priimti asmeniškai, įvertinus įvairius informacijos šaltinius