Spirulina, daug maistinių medžiagų turintys dumbliai, išpopuliarėjo kaip supermaistas dėl savo įspūdingo potencialo sveikatai. Ekologiška mėlynoji spirulina ir žalioji spirulina sulaukė dėmesio ne tik dėl savo naudos sveikatai, bet ir dėl tvarių auginimo būdų.
Ekologiška žalioji spirulina
Chlorofilinas – Žalioji spirulina savo spalvą gauna iš chlorofilino, chlorofilo darinio. Chlorofilinas yra žinomas dėl savo galimų detoksikuojančių ir antioksidacinių savybių.
Baltymai – Panašiai kaip mėlynoji spirulina, žalioji spirulina taip pat yra turtinga augalinių baltymų šaltinis, aprūpinantis visas nepakeičiamas aminorūgštis.
Vitaminai – Žaliojoje spirulinoje yra vitaminų, tokių kaip B grupės vitaminai (B1, B2, B3, B6, B9 ir B12), vitaminas C, vitaminas E ir vitaminas K.
Mineralai – Žaliojoje spirulinoje gausu būtinų mineralų, tokių kaip geležis, magnis, kalis, kalcis ir cinkas, kurie palaiko bendrą sveikatą ir gyvybingumą.
Vartojimas
Paros dozė 1–6 g, pradėti vartoti nuo mažesnės dozės ir pamažu didinti.
Dėmesio
Alerginės reakcijos – asmenys, alergiški jūros gėrybėms ar dumbliams, gali būti jautrūs spirulinai, todėl turėtų būti atsargūs.
Virškinimo diskomfortas – kai kuriais atvejais spirulinos vartojimas gali sukelti lengvų virškinimo problemų. Pradedant nuo nedidelio kiekio ir palaipsniui didinant suvartojimą, gali padėti įvertinti toleranciją.
Sergantiems autoimuninėmis ligomis, bei nėščioms ir žindančioms moterims nerekomenduojama vartoti spirulinos.
Šaltiniai:
https://projects.research-and-innovation.ec.europa.eu
https://www.ncbi.nlm.nih.gov
https://www.sciencedirect.com
PASTABA. Čia pateikta informacija negali būti interpretuojama kaip gydymo ar kitokio pobūdžio sveikatos klausimų sprendimo rekomendacija. Raginame sprendimus, susijusius su asmenine sveikata, priimti asmeniškai, įvertinus įvairius informacijos šaltinius.