Ekologiški tigro riešutai (tigernuts) RAW
Tigro riešutais vadinama valgomoji viksvuolė (Cyperus esculentus), dar dažnai vadinama žemės migdolais arba riešutais, nes jos gumbeliai yra saldūs ir savo skoniu primena lazdynų riešutus.
Tigro riešutai turi ilgą istoriją, siekiančią tūkstančius metų – jų vartojimo įrodymų rasta senovės Egipto kapavietėse. Jie buvo svarbi ankstyvųjų civilizacijų, įskaitant egiptiečius ir afrikiečius, mitybos dalis, vertinami dėl savo maistinių ir gydomųjų savybių. Ispanijoje tigerinius riešutus VIII amžiuje atgabeno maurai, ir jie tapo pagrindiniu tradicinio saldaus riešutinio gėrimo horchata de chufa ingredientu. Laikui bėgant jų auginimas išplito įvairiose Europos, Afrikos ir Amerikos dalyse, kur jie buvo naudojami maistui, medicinai ir net aliejaus gamybai. Šiandien tigro riešutai vis dar plačiai vartojami visame pasaulyje, ypač sveiką mitybą propaguojančiose dietose dėl didelio skaidulų, vitaminų ir atsparaus krakmolo kiekio.
Tigro riešutai yra maistingos šakninės daržovės, turinčios daug sveikatai naudingų savybių. Jie yra puikus skaidulų šaltinis, naudingas virškinimui. Jie yra turtingi vitaminais ir mineralais, kurie prisideda prie bendros sveikatos gerinimo.
Tigro riešutus patariama prieš valgant pamirkyti bent 4 val. Po džiovinimo jie būna kieti, tačiau mirkant bent kelias valandas tampa minkštu vaisiumi. Iš jų galima pasigaminti veganišką riešutų gėrimą – puikią alternatyvą pienui be laktozės. Tigro riešutų miltai yra populiarus pasirinkimas kepiniams be glitimo, suteikiantis natūralų saldų ir riešutinį skonį. Dėl savo universalumo jie puikiai tinka įvairioms dietoms, įskaitant veganišką, paleo ir be glitimo mitybą.
Rekomenduojama riešutų dozė priklauso nuo individualaus toleravimo ir mitybos poreikių. Bendras patarimas – suvartoti apie 20–30 gramų (maždaug saują) per dieną, kad būtų gaunama nauda sveikatai be perteklinio virškinimo sistemos apkrovimo. Jei naudojamas tigro riešutų „pienas” ar miltai, reikėtų vartoti saikingai, dėl didelio skaidulų ir angliavandenių kiekio.
Nors šie riešutai turi daugybę privalumų, per didelis jų vartojimas gali sukelti virškinimo diskomfortą, pavyzdžiui, pilvo pūtimą, dujų kaupimąsi ar viduriavimą, ypač jautriems žmonėms. Dėl didelio skaidulų kiekio jie gali būti sunkiau virškinami, jei įtraukiami į racioną per staigiai. Be to, kai kurie žmonės gali būti alergiški tigeriniams riešutams.
Tinka aliejaus spaudimui, žemės migdolų pieno gamybai, miltams ir dribsniams. Po džiovinimo jie būna kieti, tačiau mirkant bent keturias valandas tampa minkštu vaisiumi.
Receptas
Paprastas naminio tigro riešutų gėrimo (Horchata de Chufa) receptas – skanus ir natūraliai saldus gėrimas
Ingredientai:
1 puodelis (150 g) džiovintų tigro riešutų
3 puodeliai (750 ml) vandens
1-2 šaukštai medaus arba klevų sirupo (pasirinktinai)
½ arbatinio šaukštelio cinamono (pasirinktinai)
1 arbatinis šaukštelis vanilės ekstrakto (pasirinktinai)
Instrukcijos:
Išmirkyti riešutus – sudėkite džiovintus tigro riešutus į dubenį ir užpilkite vandeniu. Leiskite jiems mirkti bent 12–24 valandas (kuo ilgiau, tuo minkštesni).
Trintuvas – nukoškite riešutus ir sudėkite juos į smulkintuvą/trintuvą su 3 puodeliais šviežio vandens. Maišykite aukštu greičiu apie 2–3 minutes, kol mišinys taps vientisas.
Nukošti – perkoškite mišinį per smulkų sietelį į dubenį, gerai išspausdami visą skystį.
Pagardinti (pasirinktinai) – pridėkite medaus, vanilės ar cinamono, kad suteiktumėte papildomo saldumo ir skonio. Gerai išmaišykite.
Atvėsinti ir patiekti – laikykite šaldytuve kelias valandas prieš patiekiant.
Mėgaukitės savo naminiu tigro riešutų gėrimu! Laikyti šaldytuve iki 3 dienų. Prieš gerdami suplakite, nes natūraliai atsiranda atskyrimas.
„Raw food” nėra vienareikšmiškai apibrėžtas terminas, todėl jis gali būti įvairiai suprantamas. Tai apima produktus, kurie gamybos proceso metu nebuvo džiovinami aukštesnėje nei 45°C, taip pat saulėje džiovintus vaisius. Temperatūra transportavimo metu nėra įskaitoma, nes nėra pakankamai patikimų duomenų apie tai.
PASTABA. Čia pateikiama informacija negali būti interpretuojama kaip gydymo ar kitokio pobūdžio sveikatos klausimų sprendimo rekomendacija. Raginame sprendimus, susijusius su asmenine sveikata, priimti asmeniškai, įvertinus įvairius informacijos šaltinius.