Mačia (matcha) arbata, ryškūs žalios arbatos milteliai, sužavėjo pasaulį savo unikaliu skoniu, šimtametėmis tradicijomis ir nauda sveikatai. Iš Japonijos kilusi matcha arbata tapo pasauliniu reiškiniu, įkvepiančiu matcha kultūrą, kuri peržengia tradicines arbatos ceremonijas.
Kuo Japoniška matcha skiriasi nuo Pietų Korėjos matcha?
Matcha gamybos procesas Pietų Korėjoje yra toks pat kaip Japonijoje. Camellia senensis arbatos augalai auginami šešėlyje, nuimami (rankomis arba mašina, atsižvelgiant į matcha rūšį ir gamybos mastą), garinami, džiovinami ir sumalami į smulkius miltelius – taip gaunama matcha. Turtingas vulkaninis Pietų Korėjos Dedžiu (Jeju) salos dirvožemis kartu su subtropiniu klimatu ir tankiu rūku sudaro idealias sąlygas aukštos kokybės arbatos augimui. Pagrindinis korėjiečių matcha skirtumas yra tas, kad plantacijos gauna natūralų pavėsį nuo kalnų šlaitų ir rūko. Japonijoje arbatos plantacijos yra dirbtinai uždengtos, kad būtų pavėsis bent 20 dienų iki derliaus nuėmimo, o tai suteikia lapams tamsiai žalio chlorofilo ir daug L-teanino, kuris yra natūraliai randama aminorūgštis. Pietų Korėjoje plantacijas natūraliai nuspalvina kraštovaizdžio ir klimato sąlygos, todėl gauta matcha yra blyškesnės žalios spalvos ir turinti šiek tiek žolės skonio.
Premium Japoniška matcha
Japiniškos matcha gamyba yra kruopštus procesas. Kaip ir minėjome, lapai keletą savaičių iki derliaus nuėmimo auginami pavėsyje, o tai sustiprina ryškią žalią spalvą ir padidina chlorofilo bei aminorūgščių koncentraciją. Nuskinti lapai garinami, džiovinami ir granito akmens malūnais atsargiai sumalami į smulkius miltelius.
Mačia nauda sveikatai
Matcha įgijo didžiulį populiarumą dėl daugybės naudos sveikatai. Būdama miltelių pavidalo žalioji arbata, matcha išlaiko visas arbatos lapuose esančias maistines medžiagas, todėl yra stiprus antioksidantų, vitaminų ir mineralų šaltinis.
Pagrindiniai mačia privalumai sveikatai
a. Turtinga antioksidantų – Matcha yra prisotintas katechinų, ypač epigallocatechin galato (EGCG), kurie turi stiprių antioksidacinių savybių. Šie antioksidantai padeda kovoti su oksidaciniu stresu ir mažina lėtinių ligų riziką.
b. Skatina medžiagų apykaitą ir svorio valdymą – tyrimai rodo, kad matcha gali padėti pagreitinti medžiagų apykaitą ir skatinti riebalų oksidaciją, todėl tai yra populiarus pasirinkimas tarp tų, kurie nori kontroliuoti savo svorį.
c. Pagerina susikaupimą ir ramybę – matcha sudėtyje yra aminorūgšties L-teanino, kuri gali padėti atsipalaiduoti ir pagerinti proto aiškumo jausmą, nesukeldama mieguistumo. Šis unikalus L-teanino ir kofeino derinys matcha suteikia ilgalaikį ir koncentruotą energijos užtaisą.
d. Palaiko širdies ir kraujagyslių sveikatą – reguliarus matcha vartojimas pagerina širdies sveikatą, nes mažina blogojo cholesterolio (MTL) kiekį ir skatina geresnę kraujotaką.
e. Detoksikuoja organizmą – didelis chlorofilo kiekis matchoje padeda organizmo detoksikacijos procesui, padeda pašalinti kenksmingus toksinus ir sunkiuosius metalus.
Matcha kelionė nuo senovinių apeiginių ritualų iki šiuolaikinio sveiko gyvenimo būdo, įtvirtino savo vietą kaip vieną garsiausių gėrimų visame pasaulyje. Šie žalieji arbatos milteliai ir toliau žavi savo turtinga istorija, kultūrine reikšme ir neabejotina nauda sveikatai. Mėgaukitės kiekvienu gražaus putojančio gėrimo gurkšniu!
Mačia paruošimo menas
Matcha paruošimas nėra tik paprastas užpilas, kaip įprasta arbata. Vietoj to, tai apima unikalų ritualą, žinomą kaip „Chanoyu” arba japonų arbatos ceremonija. Ceremonijoje pabrėžiamas dėmesys, pagarba ir estetinis vertinimas. Matcha milteliai plakami karštame vandenyje su bambukiniu plaktuvu, vadinamu „chasen“, kol gaunama putojanti ir aksominė žalioji arbata. Ramus matcha ruošimo ir ragavimo procesas – tai būtina proceso dalis.
Mačia arbatos receptas:
Įdėkite 1/2-1 šaukštelį šaukštus matcha (1,5 g) į puoduką ar matcha dubenį (platus dubens dugnas leidžia lengvai ir patogiai plakti matcha vandenyje ir greitai išgauti putas) ir užpilkite iki 50 ml ar 100 ml karšto vandens (80 °C). Plakite matchą, kol maždaug per 20 sekundžių jūsų dubuo bus užpildytas tobulomis nefrito žalumo putomis. Dabar galite įpilti daugiau vandens, jei norite, kad jūsų matcha būtų ne tokia stipri.
Norint pasiekti geriausią rezultatą, prieš naudojimą šluotelę reikia pamirkyti karštame vandenyje.
Mačia Chai Latte
Į jau paruoštą matchą įpilkite šilto arba virinto augalinio pieno (galima išplakto) pagal skonį. Galite naudoti bet kokį papildomą saldiklį, pavyzdžiui, kokosų žiedų cukrų, klevų sirupą. Paįvairinti skonį galima įdėti cinamono, vanilos ar kakavos miltelių.
Šią kavinės stiliaus prabangią matcha latte galite paruošti per 5 minutes.
Šaltiniai
www.healthline.com
www.pinnaclematcha.com
PASTABA. Čia pateikta informacija negali būti interpretuojama kaip gydymo ar kitokio pobūdžio sveikatos klausimų sprendimo rekomendacija.
Raginame sprendimus, susijusius su asmenine sveikata, priimti asmeniškai, įvertinus įvairius informacijos šaltinius.