Ekologiški juodųjų beržo grybų (chaga) milteliai
VMVT notifikuotas maisto papildas MP-2320/24
Chaga (čaga) grybas (Inonotus obliquus) turi turtingą tradicinio naudojimo įvairiose kultūrose istoriją, ypač Šiaurės Europoje, Rusijoje ir kai kuriose Šiaurės Amerikos čiabuvių bendruomenėse.
Mūsų chaga grybų milteliai yra pagaminti Estijoje iš atšiauraus klimato sąlygomis ekologiškai užaugintų čaga grybų. Įdomu tai, kad 51 % Estijos teritorijos užima miškai, o 40 % iš jų yra ekologiškai sertifikuoti.
Čaga grybas yra turtingas antioksidantų, kurie stiprina imuninę sistemą ir padeda kovoti su oksidaciniu stresu. Tradiciškai jis naudojamas uždegimui mažinti, virškinimui gerinti ir bendrai gyvybingumui stiprinti. Be to, čaga vertinama dėl galimų adaptogeninių savybių, padedančių organizmui valdyti stresą ir palaikyti pusiausvyrą.
Vartojimas: 2 g miltelių užpilti iki 200 ml karšto vandens 50°-60°, palaikyi uždengus 15 min., gerti nukošus. Rekomenduojama paros norma iki 6 g.
Neviršyti nustatytos rekomenduojamos dozės. Maisto papildas neturi būti vartojamas kaip maisto pakaitalas. Svarbu įvairi ir subalansuota mityba bei sveikas gyvenimo būdas. Nerekomenduojama vartoti nėščioms ir krūtimi maitinančioms moterims. Laikyti vaikams nepasiekiamoje vietoje.
Istorinis Čaga grybo naudojimas Rusijoje ir Azijoje
Čaga šimtmečiais buvo Rusijos ir Sibiro liaudies medicinos pagrindas, ypač regionuose, kur vyravo atšiaurios, šaltos klimato sąlygos. Tradiciškai čaga buvo ruošiama kaip arbata, verdant grybo gabalėlius arba miltelius vandenyje. Šis nuoviras buvo vartojamas įvairioms ligoms gydyti, įskaitant virškinimo sutrikimus, gastritą ir opas, taip pat siekiant sustiprinti bendrą gyvybingumą. Grybas buvo ypač vertinamas dėl savo adaptogeninių savybių, kurios padėdavo žmonėms prisitaikyti prie fizinio ir aplinkos streso.
Be bendros naudos sveikatai, čaga dažnai buvo naudojamas kaip natūrali priemonė nuo navikų ir vėžio. Nors tuo metu šiems teiginiams nebuvo mokslinio pagrindo, jo naudojimas tokioms būklėms gydyti atspindėjo reputaciją kaip stipraus gydomojo agento. Kaimo vietovėse, kur medicininė pagalba buvo sunkiai pasiekiama, čaga tapo svarbia namų gydymo priemone. Sibiro šamanai taip pat įtraukdavo čaga į dvasines praktikas, naudodami jį kūno valymo ritualams ir dėmesio sutelkimui per ceremonijas.
Azijoje, ypač tradicinėje kinų medicinoje (TCM), čaga buvo laikomas svarbiu augalu, padedančiu palaikyti kūno pusiausvyrą. Jis buvo įtraukiamas į receptus, skirtus kepenų detoksikacijai, imuninės funkcijos stiprinimui ir ilgaamžiškumo skatinimui. Žinomas dėl savo adaptogeninių ir priešuždegiminių savybių, jis buvo naudojamas stresui valdyti, nuovargiui mažinti ir kūno atsparumui ligoms stiprinti.
Azijos gydytojai dažnai maišydavo čaga su kitais augalais, kad sukurtų formules, padedančias harmonizuoti kūno energiją (Qi). Grybas taip pat buvo vertinamas dėl savo antioksidacinių savybių, kurios, kaip manyta, saugo nuo senėjimo ir degeneracinių ligų. Jo naudojimas apėmė ne tik sveikatos priežiūrą, bet ir gerovės palaikymą, todėl jis tapo svarbia sudedamąja dalimi siekiant holistinės pusiausvyros ir gyvybingumo.
Tiek Rusijoje, tiek Azijoje čaga buvo ne tik gydomoji priemonė – tai buvo atsparumo ir gydymo simbolis. Gebėjimas augti ekstremaliomis sąlygomis, dažnai ant beržų, ir suvokiama nauda sveikatai padarė jį gerbiamu gamtos ištekliumi. Šiandien istoriniai čaga naudojimo būdai įkvepia jo šiuolaikines aplikacijas, ir jis tebėra vertinamas kaip natūralus papildas sveikatai ir gerovei palaikyti.
Šaltiniai:
„Gydomieji grybai: tradicijų, gydymo ir kultūros tyrinėjimas“, Christopher Hobbs, 1995
www.healthline.com
PASTABA. Čia pateikta informacija negali būti interpretuojama kaip gydymo ar kitokio pobūdžio sveikatos klausimų sprendimo rekomendacija. Raginame sprendimus, susijusius su asmenine sveikata, priimti asmeniškai, įvertinus įvairius informacijos šaltinius.