Aromatingi, Kalėdomis kvepiantys gvazdikėliai yra naudojami maisto ruošimui ir tinka derinti su cinamonu, lauro lapais ir juodaisiais pipirais, ciberžole, kmynais, kalendra. Jie naudojami sausainiams, desertams, saldainiams, ledams, sultims, kompotams, pyragams gaminti. Jų dedama marinuojant agurkus, kopūstus, morkas, burokėliu
GVAZDIKĖLIŲ NAUDA SVEIKATAI:
Gvazdikėliuose yra daug eterinio aliejaus ir vitaminų А, В1, В2, РР; mineralinių medžiagų – magnio, kalcio, natrio, fosforo, geležies.
1. Stimuliuoja virškinimą – padeda išskirti skrandžio sultis, fermentus. Gerina virškinimo trakto funkciją – mažina dujų išsiskyrimą, skrandžio jautrumą, dispepsiją ir pykinimą.
2. Pasižymi anti-bakterinėmis savybėmis. Gvazdikėliai ir jų ekstraktas naikina patogenines bakterijas
3. Pasižymi priešvėžinėmis savybėmis, ypač plaučių vėžio prevencija. Taip pat oleanolinė rūgštis pasižymi auglių vystymosi slopinimu, o eugenolis mažina gimdos kaklelio vėžio riziką.
4. Apsaugo kepenis – gvazdikėliai turi naudingų antioksidantų, kurie neutralizuoja laisvuosius radikalus ir specifiškai-teigiamai veikia kepenų funkciją
5. Naudingi diabetikams – padeda išlaikyti stabilų cukraus kiekį kraujyje
6. Palaiko stiprius kaulus – gvazdikėlių medžiagos padeda išlaikyti tinkamą kaulų tankį ir reikalingas mineralines medžiagas
7. Stiprina imunitetą – Ajurvedoje džiovintas gvazdikėlis naudojamas imunitetui stiprinti. Taip pat stimuliuoja didesnį baltųjų kraujo kūnelių išskyrimą, taip suaktyvina imunitetą.
8. Kovoja prieš uždegimą, mažina uždegiminius procesus, skausmą visame kūne.
9. Naudingas gerai burnos higienai, dantų būklei palaikyti. Rekomenduojama kramtyti sausus gvazdikėlius, jei skauda dantį.
10. Natūralus afrodiziakas
11. Gali padėti nuo pykinimo
12. Stiprus antiseptikas