Ekologiški gluosninės kreivabudės milteliai (Pleurotus ostreatus, Oyster)
Gluosninės kreivabudės grybas (Pleurotus ostreatus), dažnai žinomas kaip Oyster grybas, yra įdomi grybų rūšis, turinti turtingą istoriją, įvairias tradicijas ir įvairius sveikatos privalumus.
Šis grybas turi ilgą istoriją, siekiančią šimtmečius. Kilęs iš šiltų pasaulio regionų, įskaitant Europą, Aziją ir Šiaurės Ameriką, jis buvo gerbiamas dėl savo kulinarinio ir medicininio poveikio. Istoriniu požiūriu jis buvo ypač svarbus Azijos kultūrose, kur jis buvo auginamas ir vartojamas šimtmečiais.
Be kulinarinių paskirčių, šis grybas taip buvo pat naudojamas dėl savo medicininių savybių tradicinėje medicinos sistemose. Manoma, kad jie turi įvairių sveikatos privalumų, įskaitant imuniteto stiprinimą, virškinimo skatinimą ir netgi priešuždegiminius bei antioksidacinius poveikius.
Jie yra mažai kaloringi, tuo pačiu turtingi baltymais, skaidulomis.
Grybų vaisiakūniai auga tankiomis kekėmis, ant šviesaus koto yra kiauto formos kepurėlė, dažniausiai rudos arba pilkos spalvos.
Kadangi Pleurotus ostreatus yra labai populiarus ir žinomas visame pasaulyje kaip valgomas grybas, jo paklausa didėja ir kaip maisto papildo.
Tradiciškai kreivabudės grybas buvo vertinamas dėl savo kulinarinio universalumo ir turtingo skonio. Kreivabudės grybai ne tik skanūs, bet ir labai maistingi. Jie dažnai naudojamas įvairiose pasaulio virtuvėse, įskaitant kinų, japonų, korėjiečių ir europiečių virtuves. Azijos virtuvėje jis dažnai įtraukiamas į stir-fry, sriubas ir makaronų patiekalus, o vakarietiškoje virtuvėje jis dažnai naudojamas padažuose, ryžių patiekaluose ir kaip mėsos pakaitalas.
Dėmesio
Nors kreivabudės grybai paprastai saugūs vartojimui ir gerai toleruojami daugeliui žmonių, kai kurie gali patirti nepageidaujamų reakcijų.
Svarbu būti atsargiam, ypač jei žinote, kad esate alergiškas grybams.
Vartojant dideliais kiekiais, gali atsirasti skrandžio problemų, pavyzdžiui, pykinimas, vidurių pūtimas ar viduriavimas.
Naudojimas
Skonis yra intensyvus, žemiškas, su šiek tiek umami, nepaprastai universalus; įvairūs patiekalai bus praturtinti pridėjus šių grybų miltelių.
Kreivabudės grybų miltelių galite dėti į sriubas, įvairius troškinius, padažus, ryžių ir lęšių patiekalus, blynus arba tiesiog naudokite juos kaip prieskonį ant picos ar burgerio.
Šaltiniai:
www.sciencedirect.com
www.healingmaps.com
www.ultimate-mushroom.com
PASTABA. Čia pateikta informacija negali būti interpretuojama kaip gydymo ar kitokio pobūdžio sveikatos klausimų sprendimo rekomendacija.
Raginame sprendimus, susijusius su asmenine sveikata, priimti asmeniškai, įvertinus įvairius informacijos šaltinius.