Dilgėlė ne veltui vadinama vaistažolių karaliene, ji teigiamai veikia organizmą tiek šviežia, tiek džiovinta.
Džiovintos dilgėlės turi daug tų pačių sveikatai naudingų savybių, kaip ir šviežios dilgėlės, ir yra gausus maistinių medžiagų šaltinis, padedantis palaikyti bendrą gerą savijautą. Džiovintos dilgėlės dažnai naudojamos arbatoms, kapsulėms ar tinktūroms ruošti, siekiant palengvinti sezoninių alergijų, sąnarių skausmo ir šlapimo takų sutrikimų simptomus. Džiovinant dilgėlės praranda „geliančius“ plaukelius, todėl jas galima saugiai liesti ir vartoti be odos dirginimo.
Džiovintos dilgėlės yra turtingos vitaminais A, C, K, taip pat geležimi, kalciu ir magniu, todėl jos gali stiprinti imuninę sistemą, mažinti uždegimą ir palengvinti tokių būklių simptomus kaip artritas ar šienligė. Be to, dilgėlės turi švelnų diuretinį poveikį, skatinantį natūralų organizmo detoksikavimą ir palaikantį inkstų sveikatą.
Nepaisant naudos, džiovintos dilgėlės gali sukelti lengvų šalutinių poveikių, tokių kaip nedidelis virškinimo diskomfortas ar skysčių netekimas dėl diuretinio poveikio. Per didelis vartojimas gali sukelti dehidrataciją, jei nebus vartojama pakankamai vandens.
Dėmesio
Asmenims, vartojantiems kraujospūdžio, diabeto ar kraują skystinančius vaistus, prieš vartojant džiovintas dilgėles reikėtų pasidomėti kaip šios gali sąveikauti su vaistais.
PASTABA. Čia pateikta informacija negali būti interpretuojama kaip gydymo ar kitokio pobūdžio sveikatos klausimų sprendimo rekomendacija. Raginame sprendimus, susijusius su asmenine sveikata, priimti asmeniškai, įvertinus įvairius informacijos šaltinius.