Ekologiški Bolivinės balandos miltai
Bolivinė balanda (Chenopodium quinoa) yra atsparus augalas, kilęs iš Pietų Amerikos Andų kalnų aukštumų regionų, kaip Peru, Bolivijos ir Ekvadoro. Inkų vadinama „motininiu grūdu“, kynva buvo auginama daugiau nei 5000 metų. Šiandien ji visame pasaulyje vertinamas kaip „supermaistas“.
Tradicinis Bolivinės balanda naudojimas
Bolivinė balanda buvo gyvybiškai svarbus maisto šaltinis, aprūpinantis būtinomis maistinėmis medžiagomis ir energija gyvenantiems kalnuose. Dėl gausaus baltymų kiekio ir pritaikomumo ji dažnai buvo laikoma pranašesnė už kitus grūdus.
Bolivinė balanda turėjo dvasinę reikšmę ir vietinių grupių buvo naudojama įvairiose religinėse ceremonijose.
Bolivinė balanda kartais buvo naudojama tradicinėje medicinoje gydant negalavimus, tokius kaip skrandžio sutrikimas ir odos ligos.
Paskutiniu metu Bolivinė balanda išpopuliarėjo visame pasaulyje, o jos miltai nėra išimtis.
Alternatyva be glitimo – miltuose natūraliai nėra glitimo, todėl tai yra saugus pasirinkimas asmenims, sergantiems celiakija arba jautriems glitimui.
Virškinamumas – manoma, kad kynvos miltai yra lengviau virškinami nei kai kurie kiti miltai be glitimo, todėl tai puikus pasirinkimas tiems, kurių virškinimo sistema yra jautri.
Maistinės medžiagos
1. Baltymai – yra pilnas baltymų šaltinis, tai reiškia, kad joje yra visos devynios nepakeičiamos aminorūgštys. Bolivinėje balandoje ypač daug lizino – aminorūgšties, kuris dažnai ribotas kituose augalinės kilmės maisto produktuose.
2. Ląsteliena – yra geras maistinių skaidulų šaltinis, kuris palaiko virškinimą ir padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje.
3. Magnis – šis mineralas yra būtinas daugeliui kūno funkcijų, įskaitant raumenų ir nervų funkciją, cukraus kiekio kraujyje reguliavimą ir kaulų sveikatą.
4. Manganas – vaidina kaulų formavimosi, kraujo krešėjimo ir medžiagų apykaitos procesus.
5. Fosforas – yra gyvybiškai svarbus sveikų kaulų ir dantų formavimui ir palaikymui, taip pat energijos gamybai.
6. Geležis – yra geležies, kuri yra ne taip lengvai pasisavinama nei geležis iš gyvulinių šaltinių, bet vis tiek yra svarbus mineralas deguoniui pernešti kraujyje.
7. Folatas (vitaminas B9) – yra labai svarbus DNR sintezei, raudonųjų kraujo kūnelių formavimuisi ir tinkamam vaisiaus vystymuisi nėštumo metu.
8. Riboflavinas (vitaminas B2) – dalyvauja energijos apykaitoje ir padeda palaikyti sveiką odą, akis ir nervų funkciją.
9. Vitaminas B6 – yra būtinas smegenų vystymuisi ir funkcionavimui, taip pat neuromediatorių ir raudonųjų kraujo kūnelių gamybai.
10. Vitaminas E – šis antioksidacinis vitaminas padeda apsaugoti ląsteles nuo laisvųjų radikalų padarytos žalos ir palaiko imuninę funkciją.
11. Tiaminas (vitaminas B1): tiaminas yra būtinas norint paversti maistą energija ir palaikyti tinkamą nervų funkciją.
12. Vitaminas B3 (niacinas) – vaidina DNR atstatymo, ląstelių metabolizmo vaidmenį.
13. Cinkas – dalyvauja imuninėje veikloje, žaizdų gijime.
14. Varis – svarbus sveikiems kaulams ir nervams, taip pat kolageno ir raudonųjų kraujo kūnelių formavimuisi.
15. Kalis – padeda reguliuoti kraujospūdį, skysčių balansą ir raumenų bei nervų funkciją.
16. Selenas – veikia kaip antioksidantas, padedantis apsaugoti ląsteles nuo oksidacinio pažeidimo.
Dėmesio
Saponinai – Bolivinės balandos sėklose natūraliai yra kartaus skonio saponinų, kuriuos prieš gaminant galima pašalinti nuplaunant.
Oksalatai – Bolivinėje balandoje yra oksalatų, kurie, dažnai vartojant, gali prisidėti prie inkstų akmenų susidarymo itin jautriems asmenims.
Naudojimas
Kepimas – kepimo receptuose kvietinius miltus pakeiskite Bolivinės balandos miltais. Jie yra be glitimo, suteikia riešutų skonį ir padidina kepinių maistinę vertę. Naudokite kynva miltus pagaminti tešlą picai, duonai, blynams ar makaronams.
Tirštiklis – kynvos miltai gali būti naudojami kaip sriubų ir padažų tirštiklis be glitimo.
Glotnučiai – norint gauti daugiau maistinių medžiagų, į savo kokteilį įpilkite šaukštą bolivinės balandos miltų.
Kūdikių maistas – bolivinės balandos miltai gali būti naudojami naminiame kūdikių maiste, kad kūdikiai gautų daugiau maistinių medžiagų.
Šaltiniai
www.healthline.com
www.medicalnewstoday.com
PASTABA. Čia pateikta informacija negali būti interpretuojama kaip gydymo ar kitokio pobūdžio sveikatos klausimų sprendimo rekomendacija. Raginame sprendimus, susijusius su asmenine sveikata, priimti asmeniškai, įvertinus įvairius informacijos šaltinius.