Ekologiškas žagrenis (Sumac)
Žagrenis (Sumac), gaunamas iš Rhus genties uogų, yra prieskonis, garsėjantys savo rūgščiu, į citriną panašiu skoniu ir tamsiai raudona spalva. Šis prieskonis, populiarus Artimųjų Rytų virtuvėje, turi turtingą tradiciją ir keletą sveikatai naudingų savybių, tačiau, kaip ir bet kuris ingredientas, jis turi būti naudojamas apgalvotai.
Artimųjų Rytų kulinarinėse tradicijose žagrenis yra svarbus prieskonis. Jis naudojamas jau šimtmečius, tiek dėl savo skonio kaip priekonis, tiek kaip vaistinis augalas.
Žagrenis yra turtingas antioksidantų, kurie padeda kovoti su laisvaisiais radikalais organizme. Ši savybė daro jį potencialiai naudinga mažinant uždegimą ir apsaugant nuo lėtinių ligų. Manoma, kad jis taip pat padeda mažinti cukraus kiekį kraujyje, todėl yra vertingas papildas žmonių, valdančių diabetą, mityboje.
Dėmesio
Nors žagrenis daugumai žmonių yra saugus, tiems, kurie yra alergiški augalams iš Anacardiaceae šeimos (pvz., mangams ir anakardžiams), reikėtų būti atsargiems, nes jie taip pat gali būti alergiški sumakui.
Per didelis jo vartojimas kai kuriems žmonėms gali sukelti skrandžio sutrikimus.
Naudojimas
Žagrenis virtuvėje yra universalus.
Jis gali būti barstomas ant salotų bei naudojamas pagardinti įvairiems karštiems patiekalams. Žagrenis dažnai barstomas ant ryžių, naudojamas įvairių prieskonių mišiniuose, norint suteikti joms rūgštoką skonį.
Jis yra svarbus ingredientas prieskonių mišinyje za’atar ir taip pat naudojamas patobulinti kebabų, humuso ir kitų regiono patiekalų skonį.
Dėl rūgštoko skonio, jis gali būti geras citrinos sulčių arba acto pakaitalas padažuose ir marinatuose.
PASTABA. Čia pateikta informacija negali būti interpretuojama kaip gydymo ar kitokio pobūdžio sveikatos klausimų sprendimo rekomendacija. Raginame sprendimus, susijusius su asmenine sveikata, priimti asmeniškai, įvertinus įvairius informacijos šaltinius.