Ekologiškas tikrasis ausiagrybis (wood ear), Auricularia auricula-judae
Tikrasis ausiagrybis yra valgomas grybas, kuris šimtmečius buvo naudojamas tradicinėje kinų medicinoje ir Azijos virtuvėje. Jis natūraliai auga Azijoje, Europoje ir Šiaurės Amerikoje, dažniausiai randamas ant negyvos ar pūvančios medienos, ypač ant šeivamedžių. Pavadinimas „ausiagrybis“ kilo dėl jo ausies formos ir želatininės-kremzlinės tekstūros. Istoriškai šis grybas buvo vertinamas ne tik dėl savo kulinarinių savybių, bet ir dėl gydomųjų savybių. Tradicinėje kinų medicinoje jis laikomas naudingu kraujotakai gerinti, kvėpavimo sistemai ir sąnariams stiprinti bei bendrai organizmo sveikatai palaikyti.
Ausiagrybis dėl didelio skaidulų kiekio gali teigiamai veikti virškinimą ir žarnyno sveikatą.
Šis grybas taip pat pasižymi natūraliomis kraują skystinančiomis savybėmis, todėl žmonėms, vartojantiems kraują skystinančius vaistus, patariama vartoti saikingai. Kai kuriems asmenims dideli kiekiai gali sukelti virškinimo diskomfortą.
Vartojimas
Ausiagrybis dažniausiai naudojamas sriubose, troškiniuose ir salotose, prieš tai juos išmirkant vandenyje. Nors griežtų dozavimo gairių nėra, saikingas vartojimas kaip subalansuotos mitybos dalis laikomas saugiu.
Paruošimas
Tiesiog paimkite saują džiovintų ausiagrybių, bet būkite atsargūs – mirkydami jie padidėja 2–3 kartus. Pamerkus į šiltą vandenį 20-30 minučių, šie išskirtiniai grybai išsiplečia ir virsta tamsiai rudos spalvos su slidžia tekstūra. Po mirkymo ir valymo (nupjaukite jei aptinkate kietų dalelių) jie yra paruošti naudoti bet kuriame patiekale.
Jei ruošiate salotas, papildomai blanširuokite išmirkytus grybus 3-5 min. verdančiame vandenyje, nusunkite ir nuplaukite tekančiu šaltu vandeniu, kad atvėstų.
Keistai atrodantis ingredientas, tačiau neįtikėtinai skanus!
Spalva – ruda
Skonis – būdingas, be pašalinio skonio
Kvapas – būdingas, be pašalinio kvapo.
Ausiagrybių salotos – pilna skonio ir naudos sveikatai
Ingredientai:
10–15 džiovintų ausiagrybių(Auricularia auricula-judae)
2 šaukštai goji uogų
1 šaukštas sezamų aliejaus
1 šaukštas sojos padažo arba ryžių acto (nebūtinai)
Sezamų sėklos papuošimui (nebūtinai)
Paruošimo instrukcijos:
– Mirkykite grybus: džiovintus ausiagrybius sudėkite į dubenį ir pamirkykite šiltame vandenyje 20–30 minučių, kol jie suminkštės ir išsiplės. Papildomai blanširuokite išmirkytus grybus 3-5 min. verdančiame vandenyje, nusunkite ir nuplaukite tekančiu šaltu vandeniu, kad atvėstų.
– Leskite lengvai nudžiūti. Jei reikia, supjaustykite į mažesnius gabalėlius.
– Mirkykite goji uogas: Goji uogas pamirkykite šiltame vandenyje kelias minutes, kad jos išbrinktų.
– Paruoškite padažą: Mažame dubenyje sumaišykite sezamų aliejų ir sojos padažą (arba ryžių actą, jei norite rūgštesnio skonio).
– Sumaišykite salotas: į dubenį sudėkite pamirkytus ausiagrybius ir goji uogas.
– Užpilkite padažą: supilkite padažą ant ingredientų ir švelniai sumaišykite.
– Papuoškite ir patiekite: pabarstykite sezamų sėklomis; patiekite iškart.
Skanaus!
PASTABA. Čia pateikiama informacija negali būti interpretuojama kaip gydymo ar kitokio pobūdžio sveikatos klausimų sprendimo rekomendacija. Raginame sprendimus, susijusius su asmenine sveikata, priimti asmeniškai, įvertinus įvairius informacijos šaltinius.