Ekologiškas kakavos sviestas gabaliukais Criollo (RAW)
Tikrasis kakavmedis (Theobroma cacao L, criollo) yra kilęs iš Amazonijos tropinių miškų. Šis medis buvo laikomas šventu ir itin garbinamas majų bei actekų. Ekologiškose Peru užaugintose kakavos pupelėse yra daugiau antioksidantų nei raudonajame vyne ir žaliojoje arbatoje, jos yra tikras mineralų šaltinis. Rankomis renkamos žalios Criollo rūšies kakavos pupelės yra atrenkamos ir tik geriausios yra fermentuojamos. Taip sumažinamas kakavos pupelių kartumas, o tada jos yra spaudžiamos šaltuoju būdu. Būtent šiuo būdu gaminamas RAW kakavos sviestas išsaugo didesnę dalį mikroelementų.
Natūralių supermaisto produktų pasaulyje kakavos sviestas ir RAW kakavos sviestas žinomi kaip du prabangūs ingredientai, turintys skirtingus skonius ir didelę naudą sveikatai. Iš kakavos pupelių gaunami aksominiai gardumynai užsitarnavo ypatingą vietą virėjų, sveikatos entuziastų ir šokolado mylėtojų širdyse. Norime atkreipti dėmesį į jų teikiamą naudą sveikatai ir kulinarinius bei kūrybiškus būdus, kaip maksimaliai išnaudoti šį puikų sviestą.
Kakavos sviestas ir RAW kakavos sviestas
Gaminant kakavos sviestą, procesas apima fermentavimą, džiovinimą, skrudinimą, malimą ir kakavos pupelių spaudimą, kad būtų atskirti riebalai nuo kakavos kietųjų dalelių.
Kakavos sviestas ir neapdorotas (RAW) kakavos sviestas paprastai reiškia tą patį produktą, tai yra riebalus, išgautus iš kakavos pupelių. Terminas RAW vartojamas norint pabrėžti, kad RAW kakavos sviestas yra natūralus, termiškai neapdorotas, be jokių priedų.
Kakavos sviestas – yra lygus, dramblio kaulo spalvos sviestas su subtiliu šokolado aromatu ir švelniu skoniu.
RAW kakavos sviestas – turi ryškesnį šokolado skonį ir išlaiko sodresnę spalvą.
Svarbiausi aspektai ir nauda sveikatai
Sveiki riebalai – kakavos sviestas ir RAW kakavos sviestas daugiausia susideda iš riebalų, kurių 100 g porcijoje yra apie 100 g. Juose gausu sočiųjų riebalų, kurie prisideda prie jų kreminės tekstūros ir stabilumo. Abiejuose 100 g yra apie 60 g sočiųjų riebalų.
Mononesotieji riebalai – kakavos svieste ir RAW kakavos svieste taip pat gausu mononesočiųjų riebalų, tačiau RAW kakavos svieste kiekis yra šiek tiek didesnis. Mononesotieji riebalai yra sveiki širdžiai ir yra susiję su įvairia nauda sveikatai.
Polinesotieji riebalai – šiuose sviestuose yra naudingų polinesočiųjų riebalų, o RAW kakavos sviesto jų kiekis yra šiek tiek mažesnis nei kakavos svieste.
Vitaminas E – tiek kakavos sviestas, tiek RAW kakavos sviestas yra puikūs vitamino E šaltiniai – tai stiprus antioksidantas, kuris padeda apsaugoti ląsteles nuo oksidacinių pažeidimų ir palaiko odos sveikatą.
Vitaminas K – šiuose sviestuose taip pat yra vitamino K, kuris naudingas kaulų sveikatai.
Širdžiai sveiki riebalai – kakavos sviestas ir RAW kakavos sviestas turi širdžiai naudingų riebalų, tokių kaip oleino rūgštis, kurie gali palaikyti širdies ir kraujagyslių sveikatą.
Antioksidantai – didelis kiekis antioksidantų, įskaitant flavonoidus, esančius kakavos svieste bei RAW kakavos svieste, padeda kovoti su laisvaisiais radikalais ir skatina ląstelių sveikatą.
Nuotaikos pakėlimas – tiek kakavos svieste ir RAW kakavos svieste esantys aromatiniai junginiai gali teigiamai paveikti nuotaiką, sukeldami atsipalaidavimo ir komforto jausmus.
Odos maitinimas – tiek kakavos sviestas, tiek RAW kakavos sviestas yra vertinami dėl savo drėkinančių savybių, todėl jie yra populiarūs odos priežiūros produktų ingredientai. Jie drėkina ir maitina odą, palieka ją švelnią ir elastingą.
Galimas šalutinis poveikis
Kakavos sviestas ir RAW kakavos sviestas paprastai yra saugūs daugumai žmonių, kai vartojami nedideliais kiekiais. Tačiau dėl jų riebumo per didelis vartojimas gali sukelti virškinimo sutrikimus. Be to, asmenys, kurie yra alergiški ar jautrūs kakavai, turėtų būti atsargūs.
Naudojimas
Šokolado gamyba – kakavos sviestas yra pagrindinis naminių šokoladų ingredientas, prisidedantis prie jų skonio ir kreminės tekstūros.
Kepiniai – kepimo receptuose naudokite kakavos sviestą arba RAW kakavos sviestą, pyragams, sausainiams ir kitiems skanėstams tai pridės sodrumo ir drėgmės.
Odos priežiūra – kurdami savo natūralius odos priežiūros produktus, įpilkite kakavos sviesto arba RAW kakavos sviesto, taip sukūrsite nuostabius kremus ar balzamus.
Kakavos sviestas yra prabangi gamtos dovana, pasižyminti unikaliomis savybėmis ir skonio profiliais. Kakavos sviestas pasižymi švelnia ir kremine esencija, o RAW kakavos sviestas žavi intensyviu šokolado aromatu. Abu sviestai teikia daugybę naudos sveikatai, pradedant nuo širdies sveikatos palaikymo iki odos maitinimo.
Nesvarbu, ar esate aistringas šokolado entuziastas, kulinarijos ekspertas ar sveikatingumo entuziastas, ir kakavos sviestas ir RAW kakavos sviestas bus puikus ir maistingas priedas jūsų gyvenime.
Šaltiniai
Readcacao.com
Healthline.com
PASTABA. Čia pateikta informacija negali būti interpretuojama kaip gydymo ar kitokio pobūdžio sveikatos klausimų sprendimo rekomendacija. Raginame sprendimus, susijusius su asmenine sveikata, priimti asmeniškai, įvertinus įvairius informacijos šaltinius.