Kardamonas turi dvi pagrindines veisles, žinomas kaip juodasis kardamonas ir žalias kardamonas. Šios dvi rūšys labai skiriasi viena nuo kitos ir jų nereikėtų maišyti.
Žaliosios kardamono ankštys nuimamos iš Elettaria cardamomum augalo ankstyvoje stadijoje, dar nesubrendusios. Priešingai, juodojo kardamono ankštys nuimamos vėliau iš kito augalo Amomum subulatum ir džiovinamos ant ugnies, todėl turi būdingo kamparo, švelnaus dūmų aromato.
Palyginti su intensyviu juodojo kardamono aromatu ir nuostabiu skoniu, žalias kardamonas yra daug švelnesnis ir dažniau naudojamas saldžiuose patiekaluose.
Abiejų rūšių kardamono naudojimas taip pat skiriasi. Nors juodąjį kardamoną geriausia dėti visą ankštį į maistą, žalios kardamono sėklos atskiriamos nuo ankščių ir dažnai sumalamos prieš dedant į maistą.
Juodasis kardamonas Amomum subulatum, priklauso Zingiberaceae šeimai, yra labai paplitęs prieskonis Azijoje, ypač Indijoje. Jis naudojamas kiekvienuose namuose ir vaidina labai svarbų vaidmenį gaminant Garam Masala miltelius. Jis gali būti nuo tamsiai rudos iki juodos spalvos. Daugiausia juodojo kardamono auginama Nepale ir Indijoje. Juodasis kardamonas gali būti skirtingų dydžių, skonių rūšių.
Manoma, kad Indijoje juodasis kardamonas buvo naudojamas Ajurvedos preparatuose net nuo VI amžiaus prieš Kristų. Ajurvedos medicinoje ir dabar naudojams kaip labai naudingas sveikatai augalas.
Juodasis kardamonas naudojamas pagausinti skrandžio sultis, kurios padeda tinkamai virškinti maistą, gerina apetitą, taip pat mažina lėtinį vidurių užkietėjimą, vidurių pūtimą.
Naudojamas su kepenų ligomis susijusiems sutrikimams, taip pat esant sumažėjusiam šlapimo kiekiui.
Kardamonas turi diuretikų poveikį, padeda palaikyti gerą inkstų veiklą, palaikant jų sveikatą, neleidžia susidaryti akmenims.
Juodajame kardamone gausu antioksidantų, vitaminų, mineralų, kurie padeda pašalinti iš organizmo toksinus, taip pagerinant odos ir plaukų sveikatą.
Tyrimai rodo, kad juodasis kardamonas mažina širdies ligų riziką, padeda sergant širdies ligomis. Naudojamas kaip atsikosėjimą lengvinanti priemonė, valo kvėpavimo takus, padeda palengvina kosulį.
Juodasis kardamonas pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, turi skausmą malšinantį poveikį. Apsaugo dantų sveikatą ir užtikrina, kad burnos ertmėje neatsirastų infekcijų ar dantų ėduonies. Dėl stipraus aromato juodasis kardamonas naudojamas pašalinti blogą burnos kvapą.
Vartojimas
Prieskoniai, kurie puikiai dera su juoduoju kardamonu, yra kumyno sėklos, žvaigždinis anyžius, cinamonas, garstyčių sėklos, kalendros sėklos, čili pipirai, ciberžolė, kvapieji pipirai ir juodieji pipirai – raskite jums labiausiai patinkantį derinį. Galima naudoti visą, šiek tiek sutraiškant tamsų apvalkalą. Juodasis kardamonas tinka naudoti gaminant troškinius, lęšius, ryžius, sriubas, arbatą.
Šaltiniai:
https://academicjournals.org
https://www.nepjol.info
https://pharmeasy.in
PASTABA. Čia pateikta informacija negali būti interpretuojama kaip gydymo ar kitokio pobūdžio sveikatos klausimų sprendimo rekomendacija. Raginame sprendimus, susijusius su asmenine sveikata, priimti asmeniškai, įvertinus įvairius informacijos šaltinius.