Guaro guma gaunama iš guaro augalo Cyamopsis tetragonoloba, kurio gimtinė yra Indija ir Pakistanas, sėklų. Lietuviškas vardas kampuotoji pupenė.
Guaro derva savo savybėmis panaši su saldžiųjų ceratonijų derva (pagaminta iš kerobo sėklų miltelių), taip pat žinoma kaip kerobo derva. Kaip ir guaro derva, šie milteliai pagaminti iš ankštinio augalo sėklos endospermo. Tačiau šios dvi rūšys turi skirtumų. Guaro derva greitai tirpsta kambario temperatūros vandenyje, o kerobo derva, kad gerai ištirptų, vendenį reikia pašildyti iki maždaug 85 °C.
Kad nesusipainioti, priminsime, kad taip mėgstami “šokoladiniai’ Kerobo milteliai yra pagaminti iš kerobo anksčių, o kerobo derva – iš kerobo sėklų.
Guaro guma yra natūrali tirštinanti ir stabilizuojanti medžiaga (E412), plačiai naudojama maisto, vaistų ir kosmetikos pramonėje.
Guaro guma ne tik naudojama kulinarijoje, bet ir sulaukė dėmesio dėl galimos naudos sveikatai.
Guaro dervos gamybos procesas susideda iš kelių etapų
Guaro augalas auginamas dėl sėklų. Kai augalas subręsta, ankštys, kuriose yra sėklos, nuimamos.
Nuskintos ankštys kuliamos, taip atskiriamos nuo augalo. Tada sėklos išvalomos, pašalinant nešvarumus ar šiukšles.
Išvalytos guaro sėklos padalijamos į dvi dalis, žinomas kaip endospermai. Endospermuose gausu galaktomanano – polisacharido, kuris sudaro didžiąją guaro dervos dalį.
Endospermai sumalami į smulkius miltelius naudojant specializuotą malimo įrangą. Šis procesas padeda išskirti galaktomananą iš endospermų.
Susmulkinti milteliai sumaišomi su vandeniu, kad susidarytų pusiau skystas mišinys. Milteliuose esantis galaktomannanas hidratuojasi ir pradeda brinkti.
Tada hidratuota suspensija yra mechaniniu būdu atskiriama, kad galaktomananas atsiskirtų nuo netirpių sėklos dalių.
Atskirtas galaktomananas džiovinamas ir taip gaunamas galutinis produktas – guaro guma.
Ekologiškos guaro gumos nauda
Virškinimas. Guaro guma yra tirpus pluoštas, galintis padėti pagerinti virškinimą. Vartojant, žarnyne susidaro į gelį panaši medžiaga, skatinanti reguliarų tuštinimąsi ir užkertanti kelią vidurių užkietėjimui. Tyrimai rodo, kad guaro derva gali padėti sumažinti dirgliosios žarnos sindromo (IBS) simptomus ir pagerinti bendrą žarnyno veiklą.
Cukraus kiekio kraujyje reguliavimas. Asmenims, sergantiems cukriniu diabetu arba atsparumu insulinui, organinė guaro derva gali būti naudinga reguliuojant cukraus kiekį kraujyje. Guaro dervos skaidulų kiekis lėtina angliavandenių pasisavinimą, todėl po valgio pagerėja glikemijos kontrolė.
Cholesterolio valdymas. Tyrimai rodo, kad organinė guaro derva gali padėti sumažinti MTL cholesterolio kiekį, „blogąjį“ cholesterolį, susijusį su padidėjusia širdies ligų rizika. Jo gebėjimas jungtis su tulžies rūgštimis žarnyne padeda sumažinti cholesterolio pasisavinimą.
Dėmesio
Nors ekologiška guaro derva daugeliui žmonių yra saugi, per didelis vartojimas gali sukelti šalutinį poveikį, pvz., pilvo pūtimą, dujų susidarymą ir diskomfortą pilve.
Labai svarbu saikingai naudoti guaro gumą ir atsižvelgti į individualius poreikius.
Naudojimas
Guaro derva pagerina kepinių, tokių kaip duona, pyragai ir pyragaičiai, tekstūrą ir apimtį, todėl gerėja kokybė ir pailgėja galiojimo laikas.
Guavo derva dažniausiai naudojama augaliniuose pieno ir jogurto produktuose, siekiant išgauti kreminę konsistenciją ir užkirsti kelią sudedamųjų dalių atsiskyrimui.
Guaro derva yra puikus padažų, padažų ir padažų tirštiklis, sukuriantis lygią ir nuoseklią tekstūrą.
Naudojama desertų, ledų gamyboje.
Guaro derva gali būti naudojama kaip neutralaus skonio ir kvapo želatinos pakaitalas.
Rekomenduojama vartoti
Karštam maistui (padažai, troškiniai, pudingai) – 1 litrui skysčio naudokite 1–3 arbatinius šaukštelius miltelių.
Šaltam maistui (salotų padažai, ledai, pudingai) – 1 litrui skysčio naudokite 1–2 arbatinius šaukštelius miltelių.
Vidiniam vartojimui, guaro guma yra saugi daugeliui žmonių, tačiau rekomenduojama vartoti ne ilgiau nei du metus.
Nėščiosioms. Guaro derva gali būti saugi iki 4 savaičių.
Žindančioms. Nėra pakankamai patikimos informacijos, kad žinotumėte, ar guaro dervą saugu naudoti maitinant krūtimi.
Vaikams. 4 metų ir vyresniems vaikams guaro derva vartoti saugu.
Šaltiniai
www.healthline.com
www.ncbi.nlm.nih.gov
www.guarresources.com
www.webmd.com
PASTABA. Čia pateikta informacija negali būti interpretuojama kaip gydymo ar kitokio pobūdžio sveikatos klausimų sprendimo rekomendacija.
Raginame sprendimus, susijusius su asmenine sveikata, priimti asmeniškai, įvertinus įvairius informacijos šaltinius.