Japoniška Ceremoninė Matcha – ryškios žalios spalvos arbatos milteliai, šimtmečius buvo neatsiejama Japonijos kultūros dalis. Jos ištakos siekia XII amžių, kur dzenbudistų vienuoliai pirmą kartą pristatė matcha auginimo ir paruošimo meną. Laikui bėgant įmantri arbatos ceremonija išsivystė ir tapo giliu japonų tradicijos harmonijos, pagarbos ir dėmesingumo simboliu.
Ekologiška Ceremoninė Mačia arbata iš Japonijos – tai aukščiausios kokybės žaliosios arbatos milteliai, kurie naudojami japonų tradicinėje arbatos ceremonijoje jau beveik tūkstantmetį.
Mūsų ceremoninė Mačia yra iš Kagošimos regiono Japonijoje, kuris yra didžiausias ekologiškų arbatų gamybos regionas.
Ceremoninė mačia gaminama iš šešėlyje išaugintų arbatos lapelių, vengiant tiesioginių saulės spindulių, taip skatinant didesnį chlorofilo kiekio susidarymą, kad būtų sodresnė žalia spalva. Po nuskynimo lapai kruopščiai garinami, džiovinami ir sumalami, kad susidarytų smulkūs, aksominiai milteliai, vadinami mačia. Būtent šios ceremoninės mačia rūšis atitinka ES ekologiškumo standartus.
Matcha Hisui yra labai malonaus, aromatingo ir švelnaus skonio. Būtent todėl ją galima vartoti kaip gryną arbatą, kaip energijos suteikiantį gėrimą arba pagrindinei arbatos ceremonijai.
Mačia turi daug antioksidantų, ji taip pat turi kofeino, tačiau jis visiškai skiriasi nuo kavos kofeino.
Japoniškos Ceremoninės Matcha nauda sveikatai
Antioksidantai. Mačia garsėja didele antioksidantų, ypač katechinų, tokių kaip EGCG (epigallocatechin galatas), koncentracija. Šie stiprūs antioksidantai kovoja su oksidaciniu stresu, apsaugo ląsteles nuo pažeidimų ir palaiko bendrą sveikatą.
Koncentracija ir ramybė. Mačia sudėtyje yra unikalios aminorūgšties L-teanino, kuri skatina atsipalaidavusią budrumo būseną. Tai suteikia subalansuotą, ilgalaikį energijos užtaisą be virpesių, dažnai susijusių su kava.
Metabolizmo skatinimas. Kofeino ir katechinų derinys matchoje gali palaikyti sveiką medžiagų apykaitą ir padėti valdyti svorį.
Detoksikacija. Chlorofilas, kurio gausu matchoje dėl šešėliavimo proceso, padeda išvalyti toksinus iš organizmo ir palaikyti sveiką kepenų veiklą.
Imuninė sistema. Mačia turtinga maistinių medžiagų, įskaitant vitaminus (A, C, E), mineralus (kalį, geležį) ir aminorūgštis, kurie stiprina imuninę sistemą ir padidina atsparumą infekcijoms.
Burnos sveikata. Mačia natūralios antibakterinės savybės gali padėti kovoti su burnos bakterijomis, skatinti sveikesnius dantis ir dantenas.
Dėmesio:
Nors paprastai matcha yra saugi vartoti ir vartojant saikingai, matcha yra gerai toleruojama, tačiau joje yra kofeino, kuris kai kuriems asmenims gali sukelti jautrumą.
Mačia sudėtyje yra (-)- epigalokatechino-3-galato. Dienos porcija turi būti mažiau kaip 800 mg (-)-epigalokatechin-3-galato (2 g porcija – 41 mg).
Per didelis suvartojimas gali sukelti dirglumą, miego ar virškinimo sutrikimus.
Nėščios ar krūtimi maitinančios, bei asmenys jautrūs kofeinui, prieš įtraukdami mačia į savo mitybą, turėtų būti atidūs.
Naudojimas ir ceremoninės matchos paruošimas:
Japoniška ceremoninė matcha tradiciškai ruošiama naudojant bambukinę matcha plakimo šluotelę ir dubenį, pagerbiant tradicinę arbatos ceremoniją.
Paruošimas: persijokite 0,5 – 1 arbat. š. matcha į dubenėlį, įpilkite apie 100 ml karšto (apie 80 °C) vandens ir plakite zigzago judesiais, kol susidarys smaragdo spalvos putos. Jei norite, kad jūsų matcha būtų ne tokia stipri, įpilti daugiau vandens arba augalinio augalinio pieno pagal skonį.
Norint pasiekti geriausią rezultatą, prieš naudojimą šluotelę reikia pamirkyti karštame vandenyje.
Mačia vis labiau populiarėja kaip kulinarinis ingredientas, pastaruoju metu jis naudojamas dedant į kokteilius, latte, desertus ir pikantiškus patiekalus, kur gali pasižymėti savo unikaliu skoniu ir ryškia spalva.
Japoniška apeiginė mačia yra senovės išminties ir šiuolaikinės gerovės simbolis. Be savo kultūrinės reikšmės, šis smaragdinis eliksyras siūlo ne tik didelę naudą sveikatai ir malonius pojūčius. Nesvarbu, ar dalyvaujate tradicinėje arbatos ceremonijoje, ar naudojatės Mačia kulinariniuose atradimuose, šių ryškių žalių miltelių įtraukimas į savo kasdienybę žada dėmesio vertų pojūčių kelionę, kurias ji atneša kūnui, protui ir dvasiai.
Skanaus!
Šaltiniai:
https://matcha.com
https://ujido.com
PASTABA. Čia pateikta informacija negali būti interpretuojama kaip gydymo ar kitokio pobūdžio sveikatos klausimų sprendimo rekomendacija. Raginame sprendimus, susijusius su asmenine sveikata, priimti asmeniškai, įvertinus įvairius informacijos šaltinius.