Ekologiška Ceremoninė Kakavos masė Criollo (RAW), diskeliai
Criollo kakavą (Theobroma cacao L, criollo variety ) majai augino daugiau nei prieš 1500 metų. Buvo manoma, kad Criollo kakava atsirado Centrinėje Amerikoje ir išsivystė nepriklausomai nuo kakavos populiacijų Amazonės baseine. Taip pat turime žinoti, kad majai ir actekai nevalgė šokolado. Cukrus, kurio reikia šokoladui gaminti, Amerikoje neegzistavo anksčiau nei ispanai. Majai, actekai ir kitos tautos vartojo gėrimus, panašius į tejate arba pozole gėrimus, kurie vis dar gaminami Meksikoje ir Centrinėje Amerikoje.
Šios senovės civilizacijos ne tik vartojo kakavą kaip gėrimą, bet ir laikė ją šventa, naudodamos ritualuose ir ceremonijose. Kakavos pupelės buvo taip vertinamos, kad buvo naudojamos kaip valiuta ir užėmė pagrindinę vietą kultūrinėje ir dvasinėje praktikoje. Šiandien apeiginės kakavos tradicija klesti ir toliau, nes žmonės visame pasaulyje iš naujo atranda jos emocinio gydymo ir dvasinio ryšio potencialą.
Savybės
Ceremoninė kakava dažnai siejama su emocine ir dvasine širdį atveriančia patirtimi.
Teigiama, kad kakavos pupelėse yra junginių, tokių kaip feniletilaminas (PEA), dažnai vadinamas „meilės molekule“, nes gali paskatinti endorfinų ir dopamino išsiskyrimą smegenyse, sukurdamas laimės, malonumo ir net lengvos euforijos jausmą. Tai gali prisidėti prie geresnės nuotaikos ir gerovės.
PEA turi nedidelį stimuliuojantį poveikį, dėl kurio gali padidėti budrumas, tai gali padėti pagerinti susikaupimą, todėl bus naudinga atliekant užduotis, kurioms reikia proto aiškumo.
Dėl savo vaidmens skatinant malonumo jausmą, PEA buvo siejamas su afrodiziako poveikiu, sustiprinančiu romantiškus ir jausmingus potyrius.
Kakava yra puikus geležies, magnio, fosforo, kalcio, cinko, vario, mangano ir seleno šaltinis. Didelis kalio kiekis padeda palaikyti tinkamą kraujospūdį ir raumenų tonusą.
Dėmesio
Ceremoninėje kakavoje natūraliai yra kofeino ir teobromino. Nors kiekiai mažesni nei kavoje, tie kas jautrūs kofeinui gali jausti nerimą, nervingumą ar nemigą.
Per didelis kakavos vartojimas gali sukelti virškinimo sutrikimus, įskaitant pykinimą ar viduriavimą, galvos skausmus.
Ceremoninė kakava gali sąveikauti su tam tikrais vaistais, ypač su antidepresantais, būkite atidūs.
Naudojimas
Kasdien vartojant kakavos 30 g yra daugiau nei pakankamai.
Meditacijai vidutinė rekomenduojama dozė yra 22-30 g.
Ceremoninei kakavai paruošti rekomenduojama 40-50g. Apeigines dozes vartoti ne dažniau kaip 3 kartus per savaitę.
Daugiau nei 50 g porcijos gali būti per daug, ypač tiems, kurie tik pradeda savo kelionę su kakava. Labai svarbu pradėti nuo mažesnio kiekio ir palaipsniui didinti, kad būtų nustatyta optimali dozė, nes individualios reakcijos gali labai skirtis.
Ceremoninės rūšies kakavą paprastai saugu vartoti nėštumo metu, tačiau didelių porcijų nerekomenduojame. Svarbu stebėti suvartojamo kakavos kiekį.
Karštas šokoladas
Kakavos diskelius ištirpinti karštoje vonelėje arba smulkiai supjausčius ir užpylus šiltu (ne verdančiu) vandeniu suplakti blenderiu.
Gardinti galima su kokosų pieno milteliais arba augaliniu – avižų, migdolų, kokosų pienu.
Saldinkite su savo mėgstamu saldikliu ir eksperimentuokite su prieskoniais – vanile, cinamonu, kardamonu, kajeno pipirais.
Pasigaminkite šokoladą namuose
Kakavos masę ištirpinus karštoje vonelėje su kokosų pieno milteliais, ar, tarkime, riešutų sviestu (ne su vandeniu, ar augaliniu pienu) ir išpilstyti į formeles. Atvėsinus į šaldytuve, galėsite mėgautis aukštos kokybės šokoladu.
Sutarkavus, gausite priedą ant pusryčių košės, kokteilio ar salotų.
Šaltiniai
https://cacaolaboratory.com
https://www.sciencedirect.com
https://www.thechocolatejournalist.com
PASTABA. Čia pateikta informacija negali būti interpretuojama kaip gydymo ar kitokio pobūdžio sveikatos klausimų sprendimo rekomendacija. Raginame sprendimus, susijusius su asmenine sveikata, priimti asmeniškai, įvertinus įvairius informacijos šaltinius.