Ekologiška balkšva Bolivinė balanda (kynva)
Bolivinė balanda (Chenopodium quinoa) yra atsparus augalas, kilęs iš Pietų Amerikos Andų kalnų aukštumų regionų, kaip Peru, Bolivijos ir Ekvadoro. Inkų vadinama „motininiu grūdu“, kynva buvo auginama daugiau nei 5000 metų. Šiandien ji visame pasaulyje vertinamas kaip „supermaistas“.
Tradicinis Bolivinės balanda naudojimas
Bolivinė balanda buvo gyvybiškai svarbus maisto šaltinis, aprūpinantis būtinomis maistinėmis medžiagomis ir energija gyvenantiems kalnuose. Dėl gausaus baltymų kiekio ir pritaikomumo ji dažnai buvo laikoma pranašesnė už kitus grūdus.
Bolivinė balanda turėjo dvasinę reikšmę ir vietinių grupių buvo naudojama įvairiose religinėse ceremonijose.
Bolivinė balanda kartais buvo naudojama tradicinėje medicinoje gydant negalavimus, tokius kaip skrandžio sutrikimas ir odos ligos.
Paskutiniu metu Bolivinė balanda išpopuliarėjo visame pasaulyje.
Alternatyva be glitimo – natūraliai nėra glitimo, todėl tai yra saugus pasirinkimas asmenims, sergantiems celiakija arba jautriems glitimui.
Virškinamumas – manoma, kad kynva yra lengviau virškinama, todėl tai puikus pasirinkimas tiems, kurių virškinimo sistema yra jautri.
Bolivinės balandos sėklos turtingos maistinių medžiagų – baltymų, ląstelienos, magnio, geležies, B grupės vitaminų, kalio, seleno.
Dėmesio
Saponinai – Bolivinės balandos sėklose natūraliai yra kartaus skonio saponinų, kuriuos prieš gaminant galima pašalinti nuplaunant.
Oksalatai – Bolivinėje balandoje yra oksalatų, kurie, dažnai vartojant, gali prisidėti prie inkstų akmenų susidarymo itin jautriems asmenims.
Šaltiniai
www.healthline.com
www.medicalnewstoday.com
PASTABA. Čia pateikta informacija negali būti interpretuojama kaip gydymo ar kitokio pobūdžio sveikatos klausimų sprendimo rekomendacija. Raginame sprendimus, susijusius su asmenine sveikata, priimti asmeniškai, įvertinus įvairius informacijos šaltinius.
Bolivinės balandos receptai
- Salotos su bolivine balanda: sumaišykite atvėsusias, virtas bolivinės balandos kruopas arba dribsnius su virtomis ar konservuotomis pupelėmis, moliūgų sėklomis, svogūnų laiškais ir kalendromis. Apibarstykite salotas mėgstamais prieskoniais ir žolelėmis.
- Pusryčių košė: išvirtas bolivinės balandos kruopas arba išbrinkintus dribsnius pagardinkite riešutais bei džiovintais vaisiais bei patiekite pusryčiams.
- Sriubos su bolivine balanda: naudokite bolivinę balandą mėgstamose daržovių ar kruopų sriubose. Pakeiskite ja įprastus ryžius, perlines kruopas.