Ožragė (Fenugreek, Trigonella foenum-graecum), turi turtingą istoriją, siekiančią tūkstančius metų ir yra labai gerbiama tiek tradicinėje, tiek modernioje medicinoje.
Ožragė buvo naudojamas tūkstantmečius, siekiant senovės Egipto laikus, kur ji buvo naudojama mumifikuojant ir medicininiais tikslais. Ji taip pat buvo pagrindinis ingredientas tradicinėse Indijos, Vidurio Rytų ir Viduržemio jūros regiono virtuvėse.
Ožragė yra vertinama dėl savo gydomųjų savybių ir plačiai naudojama maisto gaminime.
Įvairiose tradicinėse medicinos sistemose, tokiose kaip Ayurveda, Tradicinė Kinų Medicina (TKM) ir Unani, ožragės sėklos buvo skirtos gydyti įvairius negalavimus:
– Virškinimo sveikata – dėl savo gebėjimo padėti virškinti ir palengvinti virškinimo negalavimus, tokie kaip skrandžio uždegimas bei padidėjęs rūgštingumas, pilvo pūtimas ir vidurių užkietėjimas.
– Cholesterolis – ožragės sėklos Ajurvedoje naudojamos padidėjusio cholesterolio problemoms spręsti. Kasdien rytais geriant ožragės sėklų vandenį, galima kontroliuoti cholesterolio kiekį numesti svorio.
– Kraujo cukraus kontrolė – gali padėti reguliuoti kraujo cukraus lygį, todėl jos gali būti naudingos diabetu sergantiems asmenims ar kaip prevencija.
– Laktacijos palaikymas/skatinimas – daugelis maitinančių krūtimi motinų naudojo ožragės sėklas, norėdamos padidinti pieno gamybą.
– Širdies sveikata – kai kurie tyrimai rodo, kad ožragės sėklos gali turėti teigiamą poveikį širdies sveikatai, mažindamos cholesterolio lygį ir gerindamos lipidų profilį.
– Uždegimai – ožragės sėklos turi priešuždegiminių savybių, kurios gali padėti sumažinti organizmo uždegimą ir palengvinti uždegiminių būklių simptomus, kaip pavyzdžiui artritas.
Šiuolaikinė medicina patvirtina ožragės naudą sveikatai. Buvo atlikta daug tyrimų dėl jos potencialios naudos sveikatai ir gydomųjų savybių:
– Ištirtas ožragės poveikis kraujo cukraus lygiams ir insulinui, ypač diabetu sergantiems asmenims ar insulino rezistencija sergantiems. Tyrimai rodo, kad ožragė gali padėti mažinti kraujo gliukozės lygį ir pagerinti glikemijos kontrolę.
– Atlikti tyrimai dėl ožragės galimybės mažinti LDL cholesterolio lygius ir pagerinti lipidų profilį. Kai kurie tyrimai rodo, kad ožragės vartojimas gali padėti sumažinti bendrą cholesterolio ir trigliceridų lygį, tenkinant kardiovaskulinės sveikatos poreikius.
– Ožragės sėklas dažnai vartoja maitinančios krūtimi motinos, norėdamos padidinti pieno gamybą. Klinikiniai tyrimai atlikti dėl veiksmingumo didinant laktaciją ir gauti teigiami rezultatai.
– Ožragė turi junginių su priešuždegiminėmis savybėmis, kurios buvo tyrinėtos dėl galimo uždegimo mažinimo ir simptomų palengvinimo, tokiose sąlygose kaip artritas ir uždegiminės žarnyno ligos.
– Atlikti tyrimai dėl ožragės poveikio virškinimo sistemai, įskaitant jos gebėjimą palengvinti virškinimo nepatogumus, tokie kaip skrandžio skausmas, pilvo pūtimas ir vidurių užkietėjimas. Žinoma, kad ožragės sėklos turi daug skaidulų, tai gali prisidėti prie teigiamo poveikio virškinimo funkcijai.
– Tyrimai parodė, kad ožragė turi antioksidantų, kurie padeda neutralizuoti laisvuosius radikalus ir mažinti oksidacinį stresą organizme.
– Kai kurie tyrimai rodo, kad ožragė gali padėti palengvinti menopauzės simptomus, tokie kaip karščio bangos ir naktiniai prakaitavimai. Ožragės sėklos turi junginių, turinčių estrogeninių poveikių, kurie gali prisidėti prie jų potencialių naudų valdant menopauzės simptomus.
– Ožragė buvo tirta dėl jos potencialaus vaidmens svorio valdyme ir nutukimo prevencijoje. Tyrimai rodo, kad ožragė gali padėti mažinti apetitą, skatinti sotumą ir pagerinti riebalų metabolizmą, nors reikia daugiau tyrimų, kad būtų patvirtinti šie poveikiai.
Dėmesio
Kai kuriems asmenims gali būti alergija ožragės sėkloms, gali patirti simptomus, tokius kaip niežulys, patinimas ar kvėpavimo sunkumai.
Kai kuriais atvejais ožragės sėklų vartojimas gali sukelti virškinimo nepatogumus, tokius kaip viduriavimas ar pilvo pūtimas. Kad to išvengti, pradėkite naudoti nuo mažesnių kiekių.
Ožragės sėklos gali mažinti kraujo cukraus lygį, todėl asmenys, vartojantys diabeto vaistus, turėtų stebėti savo kraujo cukraus lygį.
Svarbu ožragę naudoti atsakingai jei turite kokį nors esminį sveikatos sutrikimą ar vartojate vaistus.
Dozavimas
Ožragės sėklų dozė kinta priklausomai nuo formos ir paskirties. Pavyzdžiui, ožragės sėklų miltelių dozės svyruoja nuo 2,5 iki 15 gramų per dieną, skirstomos į kelias dozes.
Naudojimas
– Ožragės sėklos dažnai naudojamos kaip prieskonis maisto gaminime, ypač Indijos, Vidurio Rytų ir Viduržemio jūros regiono virtuvėse. Pridėkite sumaltų ožragės sėklų miltelių į troškinius, sriubas, kepinius.
– Iš ožragės sėklų arba miltelių ruošiami gėrimai, kurie vartojami dėl jos sveikatos pranašumų, ypač virškinimo pagerinimo, padidėjusio skrandžio rūgštingumo, cholesterolio ir kraujo cukraus kontrolės.
Paruošimas
Cholesterolio kontrolei:
– 6 – 12 g ožragės sėklų išmirkyti per naktį 100 ml vandens, ryte papildomai į pilti šiek tiek šilto vandes, kad gėrimas būtų šiltas. 30 min pieš valgį sėklas suvalgyti, o vandenį išgerti.
– 6 -12 g smulkiai sumaltų sėklų miltelių sumaišyti 200 ml šilto vandens, gerti kartą per dieną rytais, 30 min. prieš valgį, arba po 5 g – 2 kartus per dieną.
Ožragės sėklos pasižymi unikaliu skoniu ir kvapu. Jos yra šiek tiek kartaus skonio su saldumo užuomina. Aromatas stiprus, šiek tiek panašus į klevų sirupo aromatą, todėl ožragė dažnai būna dirbtinių klevų sirupo kvapiųjų medžiagų sudedamoji dalis. Termiškai apdorotos sėklos tampa švelnesnio skonio ir įgauna aromatingesnį, panašų į riešutų skonį.
Skrandžio rūgštingumui mažiniti:
– 3 – 5 g sėklų išmirkyti vandenyje per naktį, ryte sėklas sutrinti į pastą. Gautą pastą suvalgyti 30 min prieš valgį. Arba galima išmaišyti gautą pastą 100 ml – 200 ml šilto vandens ir išgerti 30 min prieš valgį.
Tegul maistas būna Jūsų vaistas!
Šaltiniai:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
https://www.sciencedirect.com
https://www.easyayurveda.com
https://www.banyanbotanicals.com
PASTABA. Čia pateikta informacija negali būti interpretuojama kaip gydymo ar kitokio pobūdžio sveikatos klausimų sprendimo rekomendacija.
Raginame sprendimus, susijusius su asmenine sveikata, priimti asmeniškai, įvertinus įvairius informacijos šaltinius.