Straipsniai

Augalinė mityba menopauzės periodu

Menopauzė yra reikšmingas moters gyvenimo pereinamasis laikotarpis, pasižymintis estrogenų lygio sumažėjimu. Šie pokyčiai gali paveikti metabolizmą bei sukelti svorio padidėjimą. Maistas yra vienas iš svarbiausių komponentų menopauzės periodu. Augalinė dieta gali pasiūlyti daugybę privalumų šiuo laikotarpiu, padėdama išlaikyti bendrą sveikatą. Svarbu rinktis kokybiškus, ekologiškus ir ne GMO augalinius maisto produktus.

Menopauzės poveikis metabolizmui

Estrogenų sumažėjimas – lėtina metabolizmą, dėl ko lengviau priaugti svorio, ypač aplink pilvą.
Atsparumas insulinui – padidėja atsparumas insulinui, apsunkinant gliukozės kiekio kraujyje reguliavimą.
Padidėjusi riebalų masė – tendencija priaugti riebalų ir prarasti raumenų masę, kuri yra svarbi metabolizmo greičiui.
Sumažėjęs bazinis metabolizmo greitis (BMR) – BMR natūraliai gali mažėti su amžiumi, o menopauzė gali paspartinti šį procesą, deginant mažiau kalorijų ramybės būsenoje.

Augalinės dietos privalumai metabolizmui menopauzės periodu

Hormonų balansas – fitoestrogenai sojos produktuose, linų sėklose ir pilno grūdo produktuose gali imituoti estrogeną, padėdami subalansuoti hormonų lygį.
Esminės maistinės medžiagos – augalinė dieta suteikia svarbių vitaminų, mineralų ir antioksidantų. Kalcis – svarbus kaulų sveikatai, randamas daržovėse, riešutuose, sėklose, sojos produktuose; Magnis – padeda miegui ir nuotaikos reguliavimui, randamas riešutuose, sėklose ir lapinėse daržovėse. B Vitaminai – svarbūs energijai ir nuotaikai, randami pilno grūdo produktuose, ankštinėse daržovėse, riešutuose ir sėklose.
Sveiki riebalai – avokadų, riešutų ir alyvuogių aliejaus padeda palaikyti hormonų lygį ir širdies sveikatą. Omega-3 riebalų rūgštys turi priešuždegiminių savybių,
Skaidulos – maistas, turintis daug skaidulų, kaip vaisiai, daržovės, ankštiniai augalai ir pilno grūdo produktai, padeda virškinimui ir palaiko sveiką svorį.
Antioksidantai – turtingi antioksidantais uogos, lapinės daržovės, riešutai ir sėklos padeda sumažinti oksidacinį stresą, kuris padidėja menopauzės metu.
Sotieji riebalai ir cholesterolis –  augalinė dieta turi natūraliai mažai sočiųjų riebalų ir cholesterolio, tai gali padėti mažinant širdies ir kraujagyslių ligų riziką ir padedant kontroliuoti svorį.

Kokybiškų augalinių maisto produktų svarba

Ekologiški produktai turi mažiau pesticidų ir kitų kenksmingų cheminių medžiagų, kurios gali sutrikdyti hormonų balansą. Ekologiški produktai dažnai turi daugiau vitaminų, mineralų ir antioksidantų.
Maistas be GMO užtikrina, kad vartojate natūralius produktus be genetiškai modifikuotų organizmų, kurie gali turėti nežinomų ilgalaikių poveikių sveikatai.

Populiarus augalinis maistas, kuris suteikia pagrindinių maistinių medžiagų ir junginių, ir gali padėti sušvelninti menopauzės poveikį:
– Sojos produktai
– Džiovinti abrikosai
– Džiovintos figos
– Čija sėklos
– Godži uogos
– Linų sėmenys
– Avinžirniai
– Moliūgų sėklos
– Bolivinė balanda (kynva)
– Riešutai bertoletijų
– Migdolai
– Žalios lapinės daržovės
Įtraukimas į savo mitybą šiuos augalinius maisto produktus gali šiek tiek palengvinti menopauzės poveikį ir palaikyti bendrą savijautą.

Šaltiniai:

Home


https://www.healthline.com
https://www.pcrm.org

PASTABA. Čia pateikta informacija negali būti interpretuojama kaip gydymo ar kitokio pobūdžio sveikatos klausimų sprendimo rekomendacija.
Raginame sprendimus, susijusius su asmenine sveikata, priimti asmeniškai, įvertinus įvairius informacijos šaltinius.