Nuo aštrių Lotynų Amerikos patiekalų iki pikantiškos Indijos ir Artimųjų Rytų virtuvės – kuminas neturi sienų. Nors tai maža ir paprasta sėkla, jos išskirtinis skonis puikiai papildo daugybę skirtingų patiekalų.
Kuminas yra pagrindinis prieskonis tarptautinėje virtuvėje – jis naudojamas karyje, sūriuose, padažuose ir daugybėje kitų mėgstamų patiekalų visame pasaulyje.
Artimuosiuose Rytuose, Šiaurės Afrikoje ir Indijoje kuminas yra esminė nacionalinių patiekalų dalis. Jis praturtina tokius patiekalus kaip kuskusas, baharatas, čatnis, karis ir daugiau.
Kumino sėklos – tai nedideli, džiovinti vaisiai, gaunami iš Cuminum cyminum augalo, priklausančio tai pačiai augalų šeimai kaip petražolės, morkos, krapai ir kmynai. Šis augalas kilęs iš Viduržemio jūros regiono ir Egipto, tačiau šiuo metu auginamas visoje vakarinėje Viduržemio jūros dalyje, Viduriniuose Rytuose ir Indijoje. Dėl gebėjimo prisitaikyti tiek prie šilto, tiek prie vėsesnio klimato, kuminas auginamas visame pasaulyje. Beje, didžiausia šio prieskonio gamintoja ir vartotoja – Indija.
Sveikatai naudingos savybės
Kumino sėklos yra vienas iš geriausių prieskonių, palaikančių sveiką virškinimą. Indijoje jo sanskrito pavadinimas tiesiogiai reiškia „skatina virškinimą“. Kuminas ne tik suteikia maistui išskirtinį skonį, bet ir stiprina virškinimo sistemą, padeda geriau įsisavinti maistines medžiagas bei šalina toksinus. Be to, šios sėklos dažnai kramtomos po valgio, siekiant pagerinti virškinimą ir neutralizuoti maisto kvapą burnoje.
Kumino išvaizda ir skonio ypatybės
Kumino sėklos yra blyškiai gelsvai žalios spalvos, pailgos formos su devyniomis iškilusiomis keteromis. Išvaizda jos primena kmynus, todėl neretai šie du prieskoniai painiojami. Vis dėlto pagrindinis skirtumas tarp jų – kuminas yra ryškesnio, šiek tiek aštresnio skonio, o kmynų sėklos yra šviesesnės ir padengtos itin smulkiais šereliais.
Kuminas pasižymi sodriu, šiltu ir žemišku skoniu su subtiliais aštriais, kartoko saldumo bei lengvais citrusiniais atspalviais. Dažnai jis lyginamas su kmynais kaip kiek intensyvesnė ir aštresnė alternatyva.
Nors kumino skonis ir spalva gali šiek tiek skirtis priklausomai nuo auginimo regiono, didžiausią įtaką jo aromatui daro eterinio aliejaus kiekis. Kuo jis didesnis, tuo stipresnis prieskonio skonis ir kvapas. Kokybiškiausios kumino sėklos turi nuo 3 % iki 5 % eterinio aliejaus, kas užtikrina intensyvų ir išraiškingą skonį.
Kaip tinkamai laikyti kuminą?
Kad kuminas neprarastų savo aromato ir skonio, jį būtina laikyti sandariai uždarytą, apsaugotą nuo drėgmės ir tiesioginių saulės spindulių. Tinkamai laikomas kuminas ilgai išlaiko savo unikalias savybes ir gali tapti nepakeičiamu prieskoniu jūsų virtuvėje!
Ar Jūs turėtumėte naudoti kuminą?
Nepaisant daugybės privalumų, per didelis kumino vartojimas gali sukelti tam tikrą šalutinį poveikį. Kuminas gali sąveikauti su vaistais nuo diabeto.
Nėščios moterys taip pat turėtų vartoti kuminą saikingai, nes didelės dozės gali sukelti gimdos susitraukimus.
Nors retai, bet kai kuriems žmonėms gali pasireikšti alerginės reakcijos į kuminą, ypač jei jie yra alergiški kitoms panašioms augalų rūšims, tokioms kaip pankoliai ar petražolės.
Vartojimas
Kuminas gali būti vartojami įvairiomis formomis, įskaitant sveikas sėklas, maltus miltelius ir eterinį aliejų. Sveikos sėklos dažniausiai naudojamos kepimui, skrudinimui ar sriuboms ir troškiniams pagardinti, o sėklų milteliai yra nepakeičiamas prieskonis karyje, prieskonių mišiniuose (pvz., garam masala, taco prieskoniuose) ir marinatuose.
Rekomenduojama dozė priklauso nuo naudojimo būdo – kulinarijoje dažniausiai pakanka ½–1 arbatinio šaukštelio kumino miltelių.
Receptai
Kumino ryžiai (Jeera Rice), populiarus Indijos patiekalas.
Norėdami jį pasigaminti, pirmiausia išplaukite ir pamirkykite 1 puodelį basmati ryžių 15 minučių, tada nupilkite vandenį.
Keptuvėje įkaitinkite 1 šaukštą ghi sviesto arba aliejaus ir suberkite 1 arbatinį šaukštelį kumino sėklų, leiskite joms šiek tiek spragsėti.
Jei norite, galite įdėti smulkiai supjaustytą mažą svogūną ir jį pakepinti iki auksinės spalvos.
Tada sudėkite nusausintus ryžius ir kepkite 1–2 minutes.
Supilkite 2 puodelius vandens ar sultinio, įberkite druskos pagal skonį. Užvirinkite, tada uždenkite ir virkite ant mažos ugnies 10–12 minučių, kol ryžiai visiškai išvirs.
Kai baigsis virimo laikas, palikite uždengtus ryžius dar 5 minutes, tada išpurenkite šakute.
Patiekite su daržovių, kario patiekalu, galite pagardinti šviežiomis kalendromis.
Kumino arbata
Kumino arbata, yra tradicinė priemonė virškinimui gerinti.
Užvirti 1 arbatinį šaukštelį kumino sėklų 200-300 ml vandenyje, pavirti apie 5 min.
Gali būti geriama 1–2 kartus per dieną, siekiant pagerinti virškinimą, sumažinti vidurių pūtimą.
Šaltiniai:
www.healthline.com
www.mapi.com
www.webmd.com
PASTABA. Čia pateikta informacija negali būti interpretuojama kaip gydymo ar kitokio pobūdžio sveikatos klausimų sprendimo rekomendacija.
Raginame sprendimus, susijusius su asmenine sveikata, priimti asmeniškai, įvertinus įvairius informacijos šaltinius.