Žagrenis (Rhus coriaria) kilęs iš Viduržemio jūros, Vidurio Rytų ir Šiaurės Afrikos regionų, kur jis naudojamas jau šimtmečius. Plačiai žinomas kaip sumakas, šis pavadinimas kilęs iš aramėjų kalbos žodžio summaq, reiškiančio „tamsiai raudoną“ ir nurodančio uogų spalvą.
Istoriškai žagrenis buvo naudojamas senovės egiptiečių ir romėnų tiek kaip prieskonis, tiek kaip vaistas. Laikui bėgant, žagrenis tapo pagrindiniu tradicinių patiekalų ingredientas, ypač Vidurio Rytuose, o jo gydomosios savybės buvo pripažintos įvairiose kultūrose.
Galima nauda
Žagrenis yra turtingas antioksidantais, kurie padeda sumažinti oksidacinį stresą ir uždegimus. Jis gali palaikyti virškinimo sveikatą, palengvinti skrandžio diskomfortą ir padėti reguliuoti cukraus kiekį kraujyje. Sumakas taip pat pasižymi antimikrobinėmis savybėmis, kurios padeda kovoti su infekcijomis. Be to, jo priešuždegiminės savybės gali būti naudingos esant tokioms būklėms kaip artritas. Jis dažnai naudojamas kaip natūrali priemonė imunitetui stiprinti bei širdies ir kraujagyslių sveikatai gerinti, mažinant cholesterolio kiekį kraujyje.
Galimi trūkumai
Nors žagrenis paprastai yra saugus vartoti, kai kuriems žmonėms jis gali sukelti alergines reakcijas, ypač tiems, kurie jautrūs giminingiems augalams, tokiems kaip mangai ar anakardžiai.
Per didelis žagrenio vartojimas gali sukelti virškinimo sutrikimų, tokių kaip pykinimas ar viduriavimas.
Perteklinis vartojimas gali paaštrinti problemas, susijusias su rūgšties pertekliumi, ar sukelti odos dirginimą.
Nėra pakankamai informacijos, ar žagrenį saugu vartoti nėštumo ar žindymo laikotarpiu.
Naudojimas
Žagrenio uogos – dažniausiai naudojama šio augalo dalis – vertinamos dėl savo rūgštaus skonio, antioksidantų gausos ir sveikatai naudingų savybių. Jos naudojamos arbatai gaminti arba kaip prieskonis. Žagrenis yra vienas pagrindinių „za’atar“ prieskonių mišinio ingredientų.
Kulinarijoje žagrenis dažnai naudojamas praturtinti patiekalų, tokių kaip salotos, troškiniai ar ryžiai, skonį. Jis puikiai dera su humusu ar daržovių patiekalais.
Sveikatingumo tikslais žagrenis gali būti vartojamas kaip arbata arba užpilas, siekiant pagerinti virškinimą, sumažinti uždegimą ir palaikyti organizmo detoksikaciją.
Žagrenis paprastai naudojamas nedideliais kiekiais – apie 1–2 arbatinius šaukštelius vienam patiekalui – siekiant pagerinti skonį.
Džiovinti uogų milteliai arbatai gaminti rekomenduojama 1–2 arbatinius šaukštelius užplikyti karštu vandeniu ir vartoti vieną ar du kartus per dieną.
Arbatos receptas
Ingredientai:
– 1 valgomasis šaukštas žagrenio miltelių
– 2 puodeliai (500 ml) vandens
– Saldiklis pagal jūsų skonį
Paruošimas:
– Puode užvirkite 2 puodelius vandens.
– Į verdantį vandenį įberkite žagrenio miltelius.
– Sumažinkite ugnį ir virkite apie 10 minučių.
– Arbatos mišinį perkoškite per smulkų sietelį, kad pašalintumėte uogų ar miltelių likučius.
– Pagal skonį įdėkite saldiklio.
– Supilkite arbatą į puodelius ir papuoškite citrinos griežinėliu ar mėtų lapeliais.
Mėgaukitės karšta arbata šaltuoju sezonu arba atvėsintu gaiviu gėrimu vasaros metu.
PASTABA. Čia pateikta informacija negali būti interpretuojama kaip gydymo ar kitokio pobūdžio sveikatos klausimų sprendimo rekomendacija. Raginame sprendimus, susijusius su asmenine sveikata, priimti asmeniškai, įvertinus įvairius informacijos šaltinius.