Ekologiška kuokštinė grifolė (Maitake)
Ekologiška kuokštinė grifolė (Maitake)
Maitake grybai (Grifola frondosa) yra valgomųjų grybų rūšis, itin vertinama dėl savo naudingų savybių įvairiose tradicinės ir šiuolaikinės medicinos srityse.
Maitake grybai turi senas tradicijas įvairiose kultūrose, ypač Rytų Azijoje ir Šiaurės Amerikoje.
Amerikos indėnų gentys taip pat pripažino maitake sveikatą stiprinančias savybes, naudodamos jas įvairiose vaistažolių deriniuose. Šie tradiciniai, iš kartos į kartą perduodami vartojimo būdai rodo, kad maitakė yra vertinama kaip natūrali priemonė bendrai sveikatai ir gerovei gerinti.
Tradicinės kinų medicinos (TKM) požiūriu, maitake grybai turi balansuojantį poveikį organizmo Qi (gyvybinei energijai), galimai stiprina imuninę sistemą ir palaiko kepenų sveikatą. Manoma, kad jie padeda reguliuoti kraujospūdį ir cukraus kiekį kraujyje. Dėl šio poveikio maitake dažnai vartojami sriubose ir arbatose.
Ajurvedoje maitakės grybai vertinami dėl jų jauninamųjų savybių. Jie laikomi galinga rasajana (tonizuojančia priemone), galinčia subalansuoti tridošas (Vata, Pitta ir Kapha). Ajurvedos gydytojai dažnai rekomenduoja maitake grybus imunitetui stiprinti, virškinimo sistemai gerinti ir natūraliems organizmo detoksikacijos procesams palaikyti.
Šiuolaikiniai moksliniai tyrimai taip pat skelbia apie maitake grybų sveikatai naudingas savybes.
Dėmesio
Nors maitake grybai paprastai laikomi saugiais, kai kuriems asmenims jie gali sukelti alerginių reakcijų.
Per didelis jų vartojimas gali sukelti virškinimo problemų.
Vartojantys vaistus diabetui ar kraują skystinančius, prieš vartodami maitake produktus, dėl galimos sąveikos turėtų pasitarti su sveikatos priežiūros specialistu.
Būkite atidūs prieš vartojant bet kokius vaistinius grybus, ypač asmenims, turintiems sveikatos sutrikimų ar vartojantiems vaistus.
Visada pradėkite vartoti nuo mažesnės dozės.
Vartotojimas
Bendra maitake grybų vartojimo dozė per dieną gali skirtis priklausomai nuo jų vartojimo formos ir vartojimo tikslo. Tačiau galima pateikti bendrą rekomendaciją:
– Džiovintų miltelių maitake rekomenduojama dozė 1 – 3 g per dieną.
Svarbu atkreipti dėmesį, kad šios dozės yra bendros rekomendacijos. Tinkama dozė gali labai skirtis priklausomai nuo asmens amžiaus, sveikatos būklės ir konkrečių poreikių.
Šaltiniai:
https://www.dl.begellhouse.com
https://www.anaturalhealingcenter.com
PASTABA. Čia pateikta informacija negali būti interpretuojama kaip gydymo ar kitokio pobūdžio sveikatos klausimų sprendimo rekomendacija.
Raginame sprendimus, susijusius su asmenine sveikata, priimti asmeniškai, įvertinus įvairius informacijos šaltinius.