Ekologiški žvaigždiniai anyžiai dėl savo išskirtinės formos ir skonio bei savybių, greitai tampa vienu geidžiamiausių prieskonių pasaulyje, ypač dėl galimo poveikio žmonių sveikatai. Dėl santykinio prieinamumo ir kainos jis yra puikus pasirinkimas kulinarijos ir medicinos reikmėms visame pasaulyje.
Kas yra žvaigždinis anyžius?
Iš tikrųjų žvaigždinis anyžius yra sukietėjęs vaisius medžio, moksliškai žinomo kaip Illicium verum. Šis sukietėjęs vaisius, kilęs iš Pietryčių Azijos ir kai kurių Kinijos dalių, dažnai sumaltas į miltelius, kurie naudojami kaip prieskonis tam tikriems gaminiams ir patiekalams gaminti. Ši žvaigždė tūkstančius metų buvo naudojama kulinarijoje ir tradicinėje medicinoje. Žvaigždinių anyžių pavadinimas yra jo formos ir skonio panašumo į anyžių derinys. Nors augalai nėra giminingi, abiejuose augaluose esantis anetolis suteikia išskirtinį saldymedžio skonį, todėl jis toks populiarus gaminant maistą. Populiariausi prieskoniai, kurių sudėtyje yra žvaigždinio anyžiaus yra kiniečių ‘5 prieskonių mišinys’ bei indiški ‘Garam masala’.
Šis žvaigždės formos prieskonis yra labai geidžiamas dėl aktyvių cheminių junginių, ypač tų, kurie randami žvaigždinių anyžių aliejuje. Šioje žvaigždėje taip pat yra junginio, vadinamo šikimo rūgštimi, kuri yra labai svarbi vaistų nuo gripo dalis visame pasaulyje. Šios rūgšties išgavimas ir apdorojimas trunka ištisus metus, todėl žvaigždinio anyžiaus kainą daugiausia lemia pasaulinė vaistų nuo gripo paklausa.
Žvaigždinių anyžių faktai
Žvaigždiniame anyžiuje yra daug antioksidantų, tokių kaip linalolis, kvercetinas, timolis, terpineolis, kavos rūgštis, anetolis, kempferolis ir kumaro rūgštis, taip pat didelis kiekis geležies. Be to, yra mažesnis vitamino C, kalcio, kalio ir magnio kiekis. Kiti aktyvūs junginiai ir organinės rūgštys, tokios kaip šikimo rūgštis, riebalai ir maistinės skaidulos, taip pat suteikia žvaigždiniam anyžiui papildomos naudos sveikatai.
Žvaigždinių anyžių kalorijų skaičius taip pat yra gana mažas – tik 23 kalorijos 1 valgomajame šaukšte.
Naudojimas
Ekologiški žvaigždiniai anyžiai naudojami desertams, pyragams, kompotams, arbatai.
Žvaigždinių anyžių arbata
Žvaigždinių anyžių arbata gaminama visame pasaulyje kaip patikima priemonė nuo daugelio kvėpavimo takų ligų, virškinimo trakto sutrikimų ir hormonų disbalanso. Arbata lengvai paruošiama ir skani!
Ingredientai:
300 ml vandens
2 žvaigždinis anyžius
Saldiklio pagal skonį
Instrukcijos:
Vandenį užvirinkite nedideliame puode ar virdulyje
Anyžių vaisius užpilkite vandeniu
Virkite ant mažos ugnies 10-15 minučių.
Išimkite anyžių ir pasaldinkite pagal skonį.
Patiekite karštą ir gerkite 2-3 kartus per dieną, kad pasiektumėte geriausią poveikį.
PASTABA. Čia pateikta informacija negali būti interpretuojama kaip gydymo ar kitokio pobūdžio sveikatos klausimų sprendimo rekomendacija. Raginame sprendimus, susijusius su asmenine sveikata, priimti asmeniškai, įvertinus įvairius informacijos šaltinius.