Ekologiški indiškojo lapainio vaisiaus milteliai Amla
Tūkstančiai metų prieš tai, kai Nobelio premijos laureatas mokslininkas Linusas Paulingas pateikė įrodymų apie vitamino C gydomąsias galias, ajurvedos gydytojai Amlą (dažnai vadinamas Indijos agrastu) naudojo kaip gydomąją priemonę. Amla yra vienas iš daugiausiai antioksidantų turinčių vaisių, randami gamtoje. Buvo ištirta daugybė Amlos naudos ir naudojimo būdų, įskaitant imuniteto stiprinimą; apsaugoti nuo deguonį pažeidžiančių laisvųjų radikalų ląstelių; gali sulėtinti senėjimo procesą.
Amla (Phyllanthus emblica) priklauso Euphorbiaceae šeimai ir sunoksta rudenį drėgnuose Indijos subkontinento miškuose ir kalvotose vietovėse. Medis, vedantis šį nuostabų vaisių, laikomas šventu Indijoje, kur Amla dažnai valgoma su druska ir čili milteliais arba iš Amlos vaisių gaminami marinuoti užkandžiai ar cukruoti saldainiai. Nors Amla yra rūgšti, valgant žalią, ji palieka saldumo poskonį. Paradoksalu, bet šis rūgštus vaisius mažina skrandžio rūgštingumą ir Ajurvedos medicinoje dažnai naudojamas skrandžio problemoms, opoms, rėmeniui ir rūgšties refliuksui gydyti.
Amla gali padėti kovoti su kai kuriomis sisteminėmis sveikatos sąlygomis ir sušvelninti ląstelių žalą. Žolelių tyrinėtojas Vidhi Bhatia rašė, kad Amla vartojimas „iš 5000 metų senumo tradicinės Indijos medicinos sistemos Ajurvedos – disciplinos, orientuotos į geros sveikatos stiprinimą, imuninės sistemos palaikymą, kūno ir kūno atjauninimą bei atgaivinimą.
Šimte gramų žalios Amlos yra 478 mg vitamino C. Palyginimui, citrinoje yra 77 mg vitamino C 100 gramų.
Kaip maistas, kuriame gausu vitamino C, Amla palaiko antinksčių liaukas, naudojamas ląstelių energijai gauti, ir palaikyti odos bei kraujagyslių sveikatą. Amla buvo naudojamas vidurių užkietėjimui ir kitoms pilvo sveikatos problemoms palengvinti. Tai taip pat gali būti naudinga palaikant kepenų ir širdies sveikatą.
Amla taip pat gali būti puiki priešuždegiminė priemonė, naudinga esant sąnarių skausmui ir patinimui. Skirtingai nuo priešuždegiminių vaistų, kurie linkę sukelti šalutinį poveikį, tokie maisto produktai kaip Amla leidžia kūnui natūraliai veikti per uždegiminį gijimo ir gynybos procesą. Amla pat tradiciškai naudojama karščiavimui mažinti, širdžiai stiprinti, cukraus kiekiui kraujyje kontroliuoti, šlapimo takų infekcijoms gydyti ir regėjimui gerinti. Ji netgi buvo skirta streso mažinimui ir atsipalaidavimui, ypač dėl dabar žinomos naudos antinksčiams, kurių sveikata ir veikla priklauso nuo vitamino C.
Amla gali pagerinti vaisingumą, sustiprinti plaučius ir maitinti imuninę sistemą.
Be to, vaisiai laikomi šveičiamąja ir sutraukiančia priemone. Teigiama, kad reguliariai naudojant, oda atrodo jaunesnė ir stangresnė. Ji dažnai naudojamas norint, kad plaukai būtų blizgūs ir sveikesni.
Iš pradžių gydomasias Amla savybes lėmė didelis vitamino C kiekis. Tyrimai dabar atskleidžia, kad iš tikrųjų tai yra visų veikliųjų medžiagų derinys, užtikrinantis ligų gydymą, ligų prevenciją ir sveikatos stiprinimą.
Rekomenduojama paros norma – ¼–½ arbatinio šaukštelio su šiltu vandeniu vieną ar du kartus per dieną.
Pastaba
Amla yra adaptogeninis augalas, kuris paprastai laikomas saugiu vartoti. Be to, yra keletas atvejų, kai geriausia būti atsargiems.
Yra keletas įrodymų, rodančių, kad asmenys, kuriems trūksta geležies, turi būti atsargūs, nes amla gali sudaryti chelatus su geležimi ir taip sumažinti naudingos geležies kiekį kraujyje.
Nėščioms, žindančioms ar vartojantiems vaistus, rekomenduojame prieš vartojant amlą pasitarti su gydytoju arba ajurvedos specialistu. Laikyti mažiems vaikams nepasiekiamoje vietoje!
Šaltiniai:
National Library of Medicine
EasyAyurveda
BanyanBotanicals
Researchgate
PASTABA. Čia pateikta informacija negali būti interpretuojama kaip gydymo ar kitokio pobūdžio sveikatos klausimų sprendimo rekomendacija. Raginame sprendimus, susijusius su asmenine sveikata, priimti asmeniškai, įvertinus įvairius informacijos šaltinius.