Kakava atsirado Centrinėje Amerikoje. Majai, actekai ir kitos tautos vartojo kakavos gėrimus, panašius į tejate arba pozole gėrimus, kurie vis dar gaminami Meksikoje ir Centrinėje Amerikoje.
Šios senovės civilizacijos ne tik vartojo kakavą kaip gėrimą, bet ir laikė ją šventa, naudodamos ritualuose ir ceremonijose. Kakavos pupelės buvo taip vertinamos, kad buvo naudojamos kaip valiuta ir užėmė pagrindinę vietą kultūrinėje ir dvasinėje praktikoje. Šiandien apeiginės kakavos tradicija klesti ir toliau, nes žmonės visame pasaulyje iš naujo atranda jos emocinio gydymo ir dvasinio ryšio potencialą.
Savybės
Kakavos pupelėse yra junginių, tokių kaip feniletilaminas (PEA), dažnai vadinamas „meilės molekule“, nes gali paskatinti endorfinų ir dopamino išsiskyrimą smegenyse, sukurdamas laimės, malonumo ir net lengvos euforijos jausmą. Tai gali prisidėti prie geresnės nuotaikos ir gerovės.
PEA turi nedidelį stimuliuojantį poveikį, dėl kurio gali padidėti budrumas, tai gali padėti pagerinti susikaupimą, todėl bus naudinga atliekant užduotis, kurioms reikia proto aiškumo.
Dėl savo vaidmens skatinant malonumo jausmą, PEA buvo siejamas su afrodiziako poveikiu, sustiprinančiu romantiškus ir jausmingus potyrius.
Kakava yra puikus geležies, magnio, fosforo, kalcio, cinko, vario, mangano ir seleno šaltinis. Didelis kalio kiekis padeda palaikyti tinkamą kraujospūdį ir raumenų tonusą.
Dėmesio
Kakavoje natūraliai yra kofeino ir teobromino. Nors kiekiai mažesni nei kavoje, tie kas jautrūs kofeinui gali jausti nerimą, nervingumą ar nemigą.
Per didelis kakavos vartojimas gali sukelti virškinimo sutrikimus, įskaitant pykinimą ar viduriavimą, galvos skausmus,
Kakava gali sąveikauti su tam tikrais vaistais, ypač su antidepresantais, būkite atidūs.
Naudojimas
Kasdien vartojant kakavos 30 g yra daugiau nei pakankamai. Labai svarbu pradėti nuo mažesnio kiekio ir palaipsniui didinti, kad būtų nustatyta optimali dozė, nes individualios reakcijos gali labai skirtis.
Kakavą paprastai saugu vartoti nėštumo metu, tačiau didelių porcijų nerekomenduojame. Svarbu stebėti suvartojamo kakavos kiekį.
Karštas šokoladas
Kakavos miltelius ištirpinti karštame inde ir užpylus šiltu (ne verdančiu) vandeniu suplakti blenderiu.
Gardinti galima su kokosų pieno milteliais arba augaliniu – avižų, migdolų, kokosų gėrimu.
Saldinkite su savo mėgstamu saldikliu ir eksperimentuokite su prieskoniais – vanile, cinamonu, kardamonu, kajeno pipirais.
Pasigaminkite šokoladą namuose
Kakavos miltelius ištirpinkite karštame inde su kokosų pieno milteliais, ar, tarkime, riešutų sviestu (ne su vandeniu, ar augaliniu pienu) ir išpilstyti į formeles. Atvėsinus į šaldytuve, galėsite mėgautis aukštos kokybės šokoladu.
Pabarstykite ant pusryčių košės, kokteilio ar salotų.
Šaltiniai
https://cacaolaboratory.com
https://www.sciencedirect.com
https://www.thechocolatejournalist.com
PASTABA. Čia pateikta informacija negali būti interpretuojama kaip gydymo ar kitokio pobūdžio sveikatos klausimų sprendimo rekomendacija. Raginame sprendimus, susijusius su asmenine sveikata, priimti asmeniškai, įvertinus įvairius informacijos šaltinius.