Migdolai (Prunus dulcis), dažniausiai auginamas Viduržemio jūros regione, JAV, Australijoje ir Kinijoje, tačiau atkeliavęs yra iš Artimaisiais rytais vadinamo regiono (Iranas, Saudo arabija ir t.t.), ten jis ir dabar auga natūraliai. Migdolai vadinami riešutų karaliais, kadangi jie laikomi pačiais naudingiausiais riešutais žmogaus organizmui, dėl sukaupto didelio kiekio svarbių maistinių medžiagų. Migdolus galima valgyti šviežius arba naudoti maisto ruošimui, jie puikiai tinka kepiniams, salotoms. Tai ne tik sveikas, bet ir skanus maistas.
Migdolų nauda sveikatai
Migdoluose yra daug vitaminų, mineralų, maistinių skaidulų ir augalinės kilmės baltymų. Suvalgę 30 gramų migdolų mes gauname 1/8 mums reikalingų baltymų. Yra ne viena priežastis, kodėl turėtumėte pradėti valgyti migdolus kasdien:
- Sumažina širdies smūgio ir kitų širdies ligų riziką
- Mažina blogojo cholesterolio kiekį
- Apsaugo arterijų sieneles nuo pažeidimo
- Padeda išlaikyti stiprius dantis ir kaulus
- Mažina cukraus kiekį kraujyje
- Palaiko gerą smegenų funkcionavimą
- Pamaitina nervų sistemą
- Padeda virškinimo sistemai
- Saugo nuo vidurių užkietėjimo
- Šarmina organizmą
- Padeda numesti svorio (o jeigu reikia – priaugti)
- Palaiko sveiką odą
- Padeda, esant plaukų problemoms
Migdolai mažina cholesterolio kiekį kraujyje
Kasdien valgydami migdolus, galite sureguliuoti cholesterolio kiekį kraujyje. Taip yra todėl, kad migdoluose esantys polinesotieji ir mononesotieji riebalai, dar vadinami geraisiais, padidina gerojo chlesterolio kiekį (HDL) ir mažina blogojo cholesterolio kiekį (MTL). Atlikti tyrimai parodė, kad suvalgydami apie 100 gramų migdolų kasdien, blogojo cholesterolio kiekį galite sumažinti 15%.
Mažina širdies ligų riziką
Pagrindinė priežastis, tai yra anksčiau paminėta, kad migdolai mažina blogojo cholesterolio kiekį. Migdoluose esantis magnis gerina kraujotaką ir deguonies bei maistinių medžiagų išnešiojimą po visą kūną. Taip pat migdoluose yra nemažai vitamino E, kuris apsaugo arterijas nuo arterijoms kenksmingų uždegimų ir aterijų sienelių kalkėjimo. Migdolų valgymas siejamas su geresniu lipidų kiekiu kraujyje ir geresne širdies sveikata, tai gali padėti sureguliuoti kraujo spaudimą ir padėti išvengti širdies smūgio.
Migdolai gerina smegenų veiklą
Migdolai laikomi vieni iš geriausių maistų smegenims, nes juose mažai prisotintų riebalų, daug omega-6, vitamino E, kalcio, cinko ir baltymų. Vitaminas E palaiko pažinimo funkciją, apsaugo atmintį ir skatina budrumą. Cinkas ir vitaminas E padeda apsaugoti smegenis nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio. Vitaminas B6, esantis migdoluose, padeda atstatyti pažeistas smegenų ląsteles. Manoma, kad migdoluose esanti amino rūgštis fenilalaninas, gerina problemų sprendimo funkciją ir gali padėti išvengti Parkinsono ligos.
Migdolai reguliuoja cukraus kiekį
Migdolai padeda išvengti diabeto. Dėl maistinių medžiagų, tokių kaip gerieji riebalai, skaidulos, vitaminai ir mineralai, migdolai padeda reguliuoti maistinių medžiagų pasisavinimą ir gliukozės kiekį kraujyje. Atlikti tyrimai parodė, kad migdolai gali padėti žmonėms, sergantiems 2 tipo diabetu, jie padeda vyrams ir moterims po menopauzės kontroliuoti šio tipo diabetą. Taip pat jie apsaugo nuo didelių cukraus kiekio šuolių, o tai gali apsaugoti nuo susirgimo diabetu.
Migdolai ir jų nauda odai
Migdoluose yra maistinė medžiaga, kuri labai svarbi odos sveikatai – tai vitaminas E. Šis vitaminas pamaitina odą ir apsaugo ją nuo išsausėjimo. Odos priežiūrai galite naudoti migdolų aliejus, tiesiog įtrindami juo veidą, jis neužkemša odos porų ir nepalieka nemalonaus riebumo pojūčio. Taip pat, esant odos pažeidimams kaip nudegimai saulėje ir panašiai galite naudoti migdolų pieną. Tai puikios, natūralios ir veiksmingos odos priežiūros priemonės.
Migdolų nauda plaukams
Migdoluose esančios maistinės medžiagos, pradedant nepakeičiamomis riebalų rūgštimis (omega-6), vitaminu E, biotinu (vitaminu B7) ir baigiant mineralais manganu, visos šios medžiagos taip yra naudingos sveikam plaukų augimui. Migdoluose esantis cinkas skatina ląstelių atsinaujinimą ir saugo nuo plaukų slinkimo. Migdolų aliejus turi šildančias savybes.
Plaukams naudokite migdolų aliejų, juo galite masažuoti galvos odą, ištepti juo plaukus, palaikyti 30min ir po to nuplauti jį vandeniu arba tiesiog palikite nakčiai, kaip plaukų kaukę, tai plaukams leis maksimamliai pasisavinti maistines medžiagas. Migdolų aliejus padės pamaitinti plaukus ar išpręsti jau esančias plaukų problemas, pradedant pleiskanomis ir baigiant plaukų slinkimu. Tiesiog naudokite šį aliejų plaukams 3 kartus per savaitę.
Iš migdolų taip pat gaminami tam tikri produktai, kurie yra taip pat naudingi mūsų sveikatai ir grožiui:
Migdolų sviestas
Migdolų aliejus
Migdolų pienas
Migdolų maistinis kremas
Vartojimas
Kiek galima suvalgyti riešutų priklauso nuo jūsų virškinimo galimybių. Jūsų apetitas ir virškinimo pajėgumas yra svarbesni nei rekomenduojamas kiekis. Tačiau, kadangi riešutai turi daug kalorijų, yra riebūs ir sunkiai virškinami, turėtumėt į tai atsižvelgti.
Dėmesio
Paprastai nerekomenduojama per dieną suvalgyti daugiau nei saujelę riešutų. Reikia atkreipti dėmesį ir į tai, kad riešutus reikėtų vartoti kaip ir bet kokį kitą maistą, suvalgius tam tikrą kiekį, daryti pertrauką. Pastoviai užkandžiaujant gali išsivystyti virškinimo trakto sutrikimai, kurių pasekmėje organizme kaupiasi toksinai ir galimos neigiamos pasekmės sveikatai.
Naudojimas
Riešutai ne tik skanus bet ir sveikas užkandis. Juos galima sumalti į miltus, gaminti riešutų pieną, riešutų sviestą. Yra įvairių būdų, kaip gaminti su riešutais, jie tinka pagrindiniuose patiekaluose, užkandžiuose, desertuose ir net gėrimuose.
Šaltiniai:
https://www.ayurvedajournal.world
https://www.ncbi.nlm.nih.gov
PASTABA. Čia pateikta informacija negali būti interpretuojama kaip gydymo ar kitokio pobūdžio sveikatos klausimų sprendimo rekomendacija. Raginame sprendimus, susijusius su asmenine sveikata, priimti asmeniškai, įvertinus įvairius informacijos šaltinius.